Стойчо Стойчев за покушението срещу Алексей Петров: Има известен символизъм в убийството

Стойчо Стойчев за покушението срещу Алексей Петров: Има известен символизъм в убийството

„Има известен символизъм в убийството, тъй като то се случва ден след традиционния курбан, който Алексей Петров даваше от неуспешния опит за убийство от 2002 година на 15 август“, каза политологът Стойчо Стойчев в студиото на bTV Новините.

По думите му летните месеци позволяват на добре подготвен извършител да се укрие продължително време в планината, като по този начин да направи неуспешен опита на МВР да го залови, защото традиционно МВР не предприема издирвания в планината.

Също така планината предоставяла възможност да се изтегли по различни маршрути.

„Важен е символизмът на престъплението. Човекът, който го е поръчал иска да злорадства или да тържествува с това, което е успял да направи“, каза политологът.

Според него не става въпрос за разчистване на бизнес сметки.

 „Дали е политическо убийство или не, трябва да си отговорим на въпроса дали Алексей Петров е политик. Не, не е политик. Естественият отговор трябва да е, че не е политическо убийство. Може да има политически последствия, но не е политическо“, каза политологът Георги Киряков.

„Предстои да видим дали е криминално. Това е най-важният въпрос. Ако е такова, трябва да се отговори на въпроса с какво е свързано“, посочи той.

Киряков каза, че трябва да се изчака да се види как ще реагират политиците и мнозинството. По думите му трябва да се види дали убийството ще повлияе на основните цели на правителството- влизането в Шенген и еврозоната.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *