Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до победа във войната

Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до победа във войната

© Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се поздравява с украинския президент Володимир Зеленски по време на срещата на върха на пакта във Вилнюс през юли

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на конференция в Норвегия, съобщи „Ройтерс“.Според него руският президент Владимир Путин е подценил НАТО, нахлувайки в своя южен съсед преди 17 месеца.Запитан за украинската контраофанзива, Столтенберг каза, че украинците постигат напредък, но има много несигурност, въпреки че Украйна бавно, но сигурно си възвръща територията.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

НАТО води вътрешни дискусии за това как да се сложи край на конфликта в Украйна и как да се постигне мир, каза още генералният секретар на алианса. От Украйна зависи да реши кога ще има подходящи условия за присъединяване към преговорите след руското нахлуване, добави Столтенберг. „Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо. Украинците решават какви да бъдат условията на мира, ролята на НАТО е да подкрепя Украйна“, каза той.Миналата седмица високопоставен член на екипа на Столтенберг разгневи Киев, разсъждавайки върху възможността Украйна да се откаже от територии в името на спирането на войната. След това той се извини, че изказването му е било неуместно. Кабинетът на Столтенберг ядоса Киев с идея за отказ от територии срещу членствоНАТО не е открил никакви промени в разположението на руските ядрени сили и западният алианс не вижда причина да ни накара да променим собствените си сили и начина, по който те са разположени, каза Столтенберг.Досега не сме станали свидетели на нищо, което да изисква това от наша страна, посочи генералният секретар на НАТО.Столтенберг каза още, че страните членки на алианса не трябва да стават прекалено зависими от Китай за стратегически суровини.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5234)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *