Столтенберг не вижда промени в готовността на руските ядрени сили

Столтенберг не вижда промени в готовността на руските ядрени сили  - 1

Столтенберг не вижда промени в готовността на руските ядрени сили

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, заяви, че НАТО не е забелязал никакви промени в готовността на ядрените сили на Русия и няма основание за промяна в готовността на Алианса. Тази информация бе предоставена от него по време на конференция в Норвегия и бе цитирана от „Ройтерс“.

Столтенберг посочи: „Досега не сме видели никакви промени в техните ядрени сили, които да налагат промени в нашите и начинът, по който функционират. Не видяхме нещо, което изисква такава реакция от наша страна.“

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев, обаче предупреди през юли, че Москва може да използва ядрено оръжие, ако успехът на контраофанзивата на Киев продължи. Той посочи, че в такъв случай Русия може да бъде принудена да се откаже от своята ядрена доктрина. Ако напредъкът на офанзивата, подкрепена от НАТО, доведе до отчуждаване на територия, тогава Москва ще трябва да използва ядрено оръжие в съответствие с указанията на президента на Русия.

Медведев подчерта, че алтернативи няма и предполагаемите противници на Русия трябва да се надяват на неуспеха на нейните войници, тъй като в противен случай рискуват запалване на глобален ядрен конфликт, пише news.bg.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *