СТОЯН ТОНЧЕВ: НЯМА КАК ДА БЪДА ПОБЕДИТЕЛ, АКО НЕ ИЗЛЯЗА С МЕЧА ОТПРЕД

СТОЯН ТОНЧЕВ: НЯМА КАК ДА БЪДА ПОБЕДИТЕЛ, АКО НЕ ИЗЛЯЗА С МЕЧА ОТПРЕД

НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ НИЩО И НИКОЙ! ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ТЪРСЯ ИСТИНАТА И ДА РАЗОБЛИЧАВАМ ИЗМАМНИЦИТЕ!Стоян Илиев Тончев е роден през 1984 г. в Бургас, където завършва ГЧЕ „Васил Левски“ с чуждоезиков профил. След което Публична администрация в БСУ, а в момента следва право. Знае английски, руски, говори и испански, тъй като е живял и работил в Испания и САЩ. Придобил е свидетелство за професиoнална квалификация по професия „Хотелиер“, специалност „Организация на хотелиерството“ от МОН. Работил е в хотел-ресторантьорския бранш, в строителния сектор, журналист е и експерт „Връзки с обществеността“.
Той стана известен с разследванията си за поморийските управници и с това , че за четири години от мандата им бе единствената открита опозиция на кмета на общината Иван Алексиев. Момчето, което многократно искаха да купят, но не се продаде, говори и през сайта „Зад кулисите“.- Колко процента е романтизмът и колко наивитетът, за да влезе един млад и необременен човек в местната власт, където всичко е подгизнало от корупция и шуробаджанашки схеми с марка ГЕРБ и ДПС?
– Във връзка с романтизма – не съм от хората, които мечтаят нереалистични неща. Мечтите ми са реално осъществими, защото аз съм здраво стъпил на земята. Разсъждавам напълно адекватно и виждам това, което се случва около мен. Мечтите ми допират до там, докъдето те са осъществими. Във връзка с наивитета – само един страхлив, глупав и несигурен в способностите си човек човек, който не може да отстоява себе си и принципите си, само той може да се страхува. Да си в общинския съвет не е непостижимо, а реално нещо. Смятам, че там няма особено значение каква е възрастта. Важно е да влизат истински хора. Хора, които имат принципи и ги отстояват. Но определено в Общински съвет – Поморие нямат място персони, които искат да оправят единствено личното си благосъстояние и на своите роднини и приятели. Да си общински съветник в община Поморие, означава да работиш за всички хора от 17-те селища на общината. Това изисква голяма доза отговорност, мотивация, самодисциплина, честност и принципност и не на последно място – ЗНАНИЯ!- Как ще отстояваш себе си в парламент, където до скоро имаше девет съветника от ГЕРБ?
В местния парламент, освен, че имаше девет съветника на ГЕРБ, които влязоха на магия и повечето не знаеха какво правят там, те не познаваха докладните, които гласуват. Много от тях са вдигали ръка, сякаш са на училище. Общински съвет – Поморие не е мястото, където някой тепърва ще се учи, а за подготвени личности. Обществена тайна са пликовете, които са се раздавали като мотивация за вдигането на ръцете. Това са едни използвани хора, зависими електорални единици, обслужващи интересите на #КОЙ. Прокарваха сe чужди и лични интереси, а не се защитаваха тези на гражданите на община Поморие.
Как ще отстоявам ли?! Първото нещо , което ще направя, ще е да изкарам на светло всички сделки за имоти и всичко, свързано с обществените поръчки и европейските средства. Както и документация, касаеща заменките в общината. Защото имотите на общината не принадлежат нито на кмет, нито на зам.-кмет, нито на общинските съветници – всичко общинско е на гражданите на общината.
За мен е от съществено значение мнението на гражданите. И смятам, че трябва да се въведе практиката за местни референдуми. Да се питат хората – как мислят по даден въпрос и какво е тяхното желание. Има достатъчен ресурс за това в общината. Когато стане дума за селищата, дали ще е Каменар, Ахелой или друго – да се питат местните и зачита тяхната воля.- След твоите замервания на асфалта в града, Окръжна поркуратура образува проверка, а разследващите се учудиха на професионализма на самото журналистическо разследване. И какво от това?
– Какво от това?! Въпросът /с реторичния отговор/ стига до там – какво, че имаме прокуратура, какво, че имаме държавно обвинение? Това не е първата заведена преписка, след мое разследване. Община Поморие е ощетена в значителни размери и това е констатирано след проверка в Общината от Държавна агенция финансова инспекция към Министерството на финансите. Наложени са общо 16 акта на кмет и двама зам.-кметове. В констатациите на инспектора е отбелязано, че на фирми са изплащани суми над договорените. Тук става дума за пари на гражданите, за публични средства! И те трябва да се харчат рационално. Преписка 5310/2013 продължава да се бави, а вече сме в 2015 г.
Според мен най-големите кражби са при инфраструктурните проекти като не се спазват зададените количествени стойности на необходимия за целта материал. Това важи и за Поморие. Не може, когато са заложени количествени стойности за асфалтова настилка – минимум 6 см, която включва и чакълиране и опесъчаване със заложени минимални стойности 35 см., при мое замерване те да са 10-12 см, а асфалтовата смес 3-3,5 см. Работил съм във фирма за производство на врати, прозорци, фасади и други нестандартни конструкции от PVC и алуминий, но не е нужно да си голям специалист и капацитет, за да видиш далаверата. Това не е трудно. Но е трудно прокуратурата да вземе решение и повдигне обвинение, защото според мен тя е политически зависима. Пътищата в Поморие са кърпежи, улиците са разбити, тротоарите са под всякаква критика, а след всеки „ремонт“ започва отново да се ремонтира ремонта. Парите за ремонти не се поемат от ЕС, а от джобовете на данъкоплатците. Това трябва да се знае от всички.- Ако управляващите имаха някави критерии, лица като кмета на община Поморие Иван Алексиев нямаше да са им кандидати. Струва ли си битката ти и не си ли сам в морето от страх?
– Относно страха – като казва богословът и Учител на Мъдростта Ваклуш Толев – страхът е най-големият враг на човека. Той спира развитието и еволюцията му. Не се страхувам от никой и от нищо, но ми е тъжно, че толкова много хора, подвластни на елементарни ценности и ниски страсти, се панират пред властимащите. А всъщност всички сме равни. Не, нямам страх и смятам, че тази битка си струва. Няма как да бъда победител, ако не изляза с меча отпред.-Освен временна стенокардия на засегнатите, смяташ ли, че ще има и други ползи от вас, младите, участници в листата на Партия на зелените с бюлетина №11?
– В листата са хора от различна възраст. Естествено ,че ще има и млади хора и аз съм един от тях, доколкото мога да се нарека млад, тъй като вече съм на 31 години. Да, убеден съм, че има смисъл. Появата ни на местните избори е стрес за статуквото, което иска да е в Общинския съвет само и единсвено, за да урежда личните си изгоди – кой магазинче, кой сладоледче, кой ръка към плика. Всеки с каквото може да се уреди. И тук не става въпрос за нас. Аз не отивам там, за да си търся работа. Имам такава. Аз отивам да защитавам обществения интерес, свързан с желанията на гражданите на община Поморие. – Макар да звучиш всекидневно от „Зад кулисите“, какво би казал на хората и защо трябва да те подкрепят?
Искам да им кажа да не се страхуват. Парите не са най-важното нещо в живота. Нека да са по-смели и решителни и да дадат доверието си на тези, които искат със сърцето си да направят нещо за този град. Да им дадат шанс да го направят. Няма да ги разочароваме. Ще входирам докладни за всеки, стига да са законосъобразни и целесъобразни и ще отстоявам интересите на хората.- Така твърдеше и настоящият кмет по време на предизборната кампания-„Няма да крада“!?
– Ами дали е „крал“, там трябва да се обосноват и внесат обвинение от прокуратурата. След това съдът трябва да се произнесе. Аз не съм последна инстанция. Но това, което съм видял, това, което съм чул и разследвал близо две години и се констатира, че е имало изплащане на фирми суми над договорените, след замерването на асфалта, вдигането на местните данъци и такси, такса МПС и т.н. , да не споменавам и експериментите „има синя зона – няма синя зона”, „има велоалея – няма велоалея“ – гражданите трябва добре да се позамислят. Ако те искат да сме максимално полезни, трябва да гласуват за нашата листа, за да влезем колкото се може повече…
Ще продължа да търся истината.ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *