Странични ефекти! Германски съд иска информацията за ваксините на „АстраЗенека“

Странични ефекти! Германски съд иска информацията за ваксините на "АстраЗенека"  - 1

Странични ефекти! Германски съд иска информацията за ваксините на „АстраЗенека“

Германски съд изрази съмнения дали британско-шведският производител на ваксини „АстраЗенека“ е предоставил достатъчно информация за страничните ефекти на своята ваксина срещу КОВИД-19, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдът в Бамберг, Южна Германия, съобщи днес в началото на съдебния процес, че иска експертно становище по въпроса.

33-годишна германка съди производителя за обезщетение.

Тя е получила ваксината „Ваксзеврия“ (Vaxzevria) на компанията през март 2021 г. и впоследствие е получила тромбоза на чревните вени. Изпаднала е в кома и в крайна сметка се е наложило да бъде отстранена част от червата ѝ.

Понастоящем Висшият областен съд в Бамберг приема, че ищцата не би си поставила ваксината, ако рискът от тромбоза на чревните вени е бил представен в информацията за продукта на производителя.

Експертното становище служи за изясняване на това „дали представянето на специализираната информация е било необходимо според състоянието на научните познания към онзи момент“.

Адвокатът на жената, Фолкер Льошнер, определи решението на съда като частична победа. Той допълни, че решението ще даде сигнал и за други случаи, че съдилищата не могат да вземат решение по този въпрос без експертно становище.

Преди това областният съд в град Хоф отхвърли иска на жената, тъй като тя не можа да установи нито дефект на продукта, нито грешка в информацията във връзка с ваксината.

Жената обжалва решението.

Тя иска от „АстраЗенека“ най-малко 250 000 евро обезщетение за болка и страдание, както и 17 200 евро за загуба на доходи и до 600 000 евро за бъдещо увреждане.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *