Стратегическа мисия! Реджеп Ердоган изпраща външния си министър в Москва

Стратегическа мисия! Реджеп Ердоган изпраща външния си министър в Москва - 1

Стратегическа мисия! Реджеп Ердоган изпраща външния си министър в Москва

Външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан ще се срещнат в Москва в края на седмицата – утре и в петък. Те ще обсъдят и подготовката за среща между държавните глави на двете страни. Други теми, които ще бъдат обсъдени по време на работното посещение на Фидан, са конфликтите в Украйна, Сирия, Либия и Кавказ, както и сътрудничеството между двете страни в енергийния сектор, съобщи Министерството на външните работи в Москва.

Турското външно министерство също съобщи за пътуването на Фидан. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди вчера, че в близко бъдеще е планирана среща на турския президент Раджеп Тайип Ердоган с държавния глава Владимир Путин в Русия. Официално съобщение ще бъде направено скоро. Медиите бяха съобщили, че срещата е планирана за 4 септември в Сочи на Черно море.

Основната тема на обсъждане вероятно ще бъде спряното в момента споразумение за превоз на украинско зърно през Черно море, което Русия напусна на 17 юли.

Предложението на Русия за решаване на проблема с износа на зърно

Руският външен министър Сергей Лавров и турският му колега Хакан Фидан планират да обсъдят предложението на Москва за алтернатива на Черноморското споразумение за износа на зърно на срещата си тази седмица. Планът е Русия, с финансовата подкрепа на Катар, да достави един милион тона зърно в Турция на намалена цена, което да бъде преработено там и изпратено на най-нуждаещите се страни, съобщи руското външно министерство. Русия разглежда този проект като оптимална алтернатива на Черноморското споразумение.

След като напусна споразумението за зърнения коридор, Русия многократно атакува украинските пристанища и съоръжения за съхранение на зърно. Западът и Украйна обвиняват Русия, че използва храната като оръжие за водене на война.

Все още остава неясно какъв стимул би имал Катар, за да участва в споразумението, предложено от Русия.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *