СТРЕЛЕЦЪТ ПЕТКО ОТ ЛЯСКОВЕЦ – АНИМАТОР НА БЕЗДЪРЖАВИЕТО. Мадам Бъчварова, защо лъжете хората?

СТРЕЛЕЦЪТ ПЕТКО ОТ ЛЯСКОВЕЦ – АНИМАТОР НА БЕЗДЪРЖАВИЕТО. Мадам Бъчварова, защо лъжете хората?

Годишнината от оперетната акция на групата от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), отбелязана вчера, 13 март 2015 г., която завърши със смъртта на един командос и раняването на още няколко негови колеги, днес се дъвче и анализира надълго и нашироко. Цяла година се задават едни същи въпроси – защо срещу „лудия“ ловец Петко от Лясковец държавата, в лицето на главсека на МВР Лазаров, изпрати тая група от СОБТ срещу един любител-ловец, който е забравил да си възстанови разрешителното за оръжие? Защо командосите са изстреляли срещу тоя ненормалник над 300 патрона? Защо по такъв профански начин милицаите от гр. Велико Търново са му правили любителски снимки с телефон, вместо да измислят някакъв начин да измъкнат Петко от барикадирания му и въоръжен дом и да го арестуват в хлебарницата или до будката за вестници в центъра на Лясковец?
Не съм милиционерополицай и нямам експертиза как точно се провеждат такива акции. Имам приятели и познати полицаи, с които съм коментирал трагичния инцидент. Повечето от тях бяха и са изумени от липсата на професионализъм в действията на спецчастта, изпратена да ликвидира лудия стрелец по метода и в стилистиката на ликвидацията на Чакъра от Харманли, на който тогавашният главен секретар на МВР му прати поздравителна телеграма с армейското фронтово оръжие РПГ – ръчен противотанков гранатомед или нещо подобно. Нямам казармен спомен.. При условие, че Чакъра нямаше нито танк, нито БТР. Брюкселският съд вече се произнесе по тоя уникален и неповторим обстрел.
Цялата тая трагична история беше вкарана вчера в протокола на новия министър на вътрешните работи – Бъчварова, и новия главен секретар на МВР, който редом с шефа си, присъства на откриването на една паметна плоча по повод смъртта на невинния командос, пратен на трагичната си мисия, поради некадърността и безхаберието на някой си Лазаров. На Лазаров му взеха главата, като му подадоха оставката. И какво от това? Известният като „мистър Гел“ ще бъде наместен на друга подходяща и добре платена служба – все едно дали на държавен щат или в някоя служба по сигурността на някоя „наша“, на ГЕРБ, корпорация, банка или нещо подобно.
Смешно и жалко е, когато новият шеф на МВР по повод на това тъжно събитие заявява, че проверката по случая не е приключила, но обещава, че истината ще излезе наяве. Нищо няма да излезе наяве, мадам Бъчварова. Защо лъжете хората? Паметната плоча в двора на училището ще нагнетява напрежение и ще поражда още по-големи неясноти около това безобразно действие на Мистър Гел и подчинените му.
Интересно е, когато на виновниците за една или друга трагедия им се търси само административна отговорност, а наказателната такава отлита някъде в неизвестното. Неизвестността и неизвестното се превърнаха в зависимост за обикновения човечец.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *