Сурова глоба грози австралийския национален авиопревозвач Qantas за това, че е продавал билети за отменени полети

Сурова глоба грози австралийския национален авиопревозвач Qantas за това, че е продавал билети за отменени полети

Сурова глоба грози австралийския национален авиопревозвач Qantas за това, че е продавал билети за отменени полети

Австралийският регулаторен орган по конкуренцията съобщи, че ще поиска от съда да глоби националния авиопревозвач „Куонтас еъруейс“ (Qantas Airways) с „милиони долари“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това става ден, след като регулаторът даде превозвача на съд по обвинение, че е продавал билети за хиляди полети, след като те вече са били отменени.

Според Австралийската комисия по конкуренция и потребление (ACCC) „Куонтас“ е нарушила правилата, тъй като между май и юли 2022 г. е продал билети за над 8000 полета, без да съобщава, че те вече са отменени.

Авиокомпанията отговори, че ще провери обвиненията на комисията и ще отговори пред съда, допълвайки, че въпросният период е бил „безпрецедентен катаклизъм за цялата авиоиндустрия“.

След като Австралия отвори границите си в края на 2021 г., „Куонтас“ стана обект на стотици оплаквания за отменени полети и загубен багаж. Компанията обяснява случилото се с липсата на достатъчно персонал.

„Ще търсим наказание, което да възпре подобно поведение в бъдеще“, заяви председателката на комисията Джина Кас-Готлиб. Максималната глоба, която може да бъде наложена на авиокомпанията, възлиза на 10 на сто от годишния й оборот, който възлиза на 19,8 милиарда австралийски долара.

Кас-Готлиб посочва, че комисията ще иска на „Куонтас“ да бъде наложена значително по-висока глоба от рекордните 125 милиона австралийски долара (81 милиона щатски долара), присъдени на „Фолксваген“ (Volkswagen) през 2019 г. за нарушаването на австралийските потребителски закони.

„Смятаме, че тази глоба е твърде ниска, тя трябва да бъде стотици милиони, а не само десетки“, казва Кас-Готлиб.

Регулаторът твърди, че „Куонтас“ е продължава да продава билети средно 16 дни, след като полетите вече са били отменени. Превозвачът продавал билети за един полет от Сидни до Сан Франциско дори 40 дни, след като той е бил отменен.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *