Съдбата на съветските монументи: Пазят един в София, обляха с червена боя друг в Стара Загора

Съдбата на съветските монументи: Пазят един в София, обляха с червена боя друг в Стара Загора - 1

Съдбата на съветските монументи: Пазят един в София, обляха с червена боя друг в Стара Загора

Паметникът на Съветската армия в Стара Загора е залят с червена боя. По всяка вероятност деянието е станало късно вечерта на 19 срещу 20 август. Тази сутрин е подаден сигнал до полицията, съобщи БНТ.

С боя са оцветени ръцете на фигурата на войника, а върху нея е изрисуван знак „Z“, който е задраскан. Символът е използван от руската армия във войната срещу Украйна. За близо година това е третото посегателство срещу монумента, който се намира в най-големия старозагорски парк „Митрополит Методий Кусев”.

Без инциденти е преминала нощта пред Паметника на съветската армия, съобщи БНР. Протестиращите срещу преместването на монумента обясниха, че ще продължат да го пазят поне до местните избори.

И днес пред монумента, за да дадат отпор на каквито и да е действия по преместване или рушенето му, дежурят привърженици на две формации – „Възраждане“ и „Левицата“.

В нощта на четвъртък срещу петък тази седмица футболни фенове нападнаха палатковия лагер на протестиращите срещу намерението за преместване на паметника от центъра на столицата в Музея на социалистическото изкуство.

„И през нощта е било спокойно, и сега, към момента е спокойно. „Слава богу!“ – мога да кажа след изминалите няколко дни и случките преди две нощи“, разказа пред БНР Тамаш Секереш от софийската организация в квартал „Младост“ на партия „Възраждане“.

Секереш е унгарец, който от дълги години живее и работи в България. Той е убеден, че паметникът трябва да бъде запазен, макар в родната му Унгария въпросът вече да е решен по различен начин.

„Те са събрани веднага след падането на социализма в парка, посветен на всички паметници от социализма. Обаче не трябва да забравяме, че отношението на унгарския народ към социализма е малко по-особен, различен от това на България“, обясни Тамаш.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *