СЪДЕБНАТА НОМЕНКЛАТУРА ЗАМЕНИ НОМЕНКЛАТУРАТА НА БКП

СЪДЕБНАТА НОМЕНКЛАТУРА ЗАМЕНИ НОМЕНКЛАТУРАТА НА БКП

Не знам дали и до колко си давате сметка на какво издевателство беше подложена днес българската публика? В един гигантски интервал от цели 10 часа телевизионно време, в рамките на който интервал БНТ, „обществената“ телевизия, изигра ролята на испанската инквизиция и подложи зрителите си на истинско мъчение – заседанието на ВСС и изборът на председател на ВКС.Привидната цел на това мъчително занятие беше да внуши, че съдебната система е демократична и прозрачна. А действителната цел беше да се реализира един избор, удобен за властта в лицето на кабинета „Борисов 2“.
Повечето от зрителите на тоя фарс, който напомняше комсомолско събрание от 1953 г., сигурно си казват „Какво ми пука кой е шеф на ВКС, като в тая избушена държава нищо не работи?“. Да, донякъде е така. Ако не си помислите за сложните политикофинансови релации между различните висши съдебни структури и велможите, които ги олицетворяват. Тия дни омбудсманът К. Пенчев не случайно се провикна, че съдебната номенклатура избира и назначава политиците. Каза още, че политиците идват и си отиват. И че идва оня магически миг, когато магистратите придобиват властта да назначават политиците.
Ние отдавна живеем в такива обстоятелства и такава ситуация. За какви избори и за каква демокрация може да си говорим, когато едни несменяеми хора са на върха и дърпат конците?
Нещо много не е наред в тоя сценарий. Твърде брутален и антихуманен ми изглежда. Да не говорим, че е елементарен и просташки.
За последствията и функциите на тая схема не ми се говори.
Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *