Съдия Врачева: Вълчо Арабаджиев трябва да бъде освободен, няма престъпление

Съдия Врачева: Вълчо Арабаджиев трябва да бъде освободен, няма престъпление

Прокуратурата разполагала само с косвени доказателства, категорична е съдийката
Магистрат по едно от най-коментираните дела напоследък се e застъпил за подсъдимия, стана ясно от предаването ЕвроДикоф на журналиста Сашо Диков по телевизия Евроком снощи. По думите на Диков, съдия Даниела Врачева е имала категорична позиция по време на делото на Вълчо Арабаджиев и е обявила, че той трябва да бъде освободен.
Според нея прокуратурата разполагала само с косвени доказателства. Тя признала, че недоумявала как е възможно в досъдебното производство да не е направено нищо за 5 месеца в посока да се представи някакво доказателство. Заради това Вълчо Арабаджиев трябвало да бъде освободен без каквато и да е мярка за неотклконение, разказа Диков за позицията на съдията по време на инфарктното заседание от преди 2 дни продължило цели 8 часа.
Прокурорът по делото без никаква връзка с делото пък изложил фактология, свързана с високите заплати, които сбили взимали родителите на Вълчо Арабджиев от Захарен комбинат – Пловдив – действие, което по никакъв начин не нарушава закона.
След продължилото 8 часа заседание на съда пред Сашо Диков адвокатът на задържания Илиян Василев коментира, че когато има състав от трима съдии има лице докладчик, който има задължението да проучи много детайло и обстойно делото.
„Да изготви проект за становище, който трябва да изложи пред останалите съдиии, които да се запознаят подробно с него. В делото срещу Вълчо Арабаджиев този докладчик е именно съдия Врачева, която изложи особено мнение, което не беше просто за изменение на задържането, а изобщо за отмяна – за оставяне на Вълчо Арабаджиев без никаква мярка, а това се прави когато няма дори минимални доказаттелства, за да бъде задържан“, убеден е Василев.
“С особеното си мнение съдийката, докладчик по делото, се мотивира с конкретно обсъждане на конкретни доказателства и казва: Ето, за това смятам, че няма престъпление. Другите две съдийки, формиращи мнозинството не обсъдиха нито едно конкретно доказателство. Отне им 6 часа, за да съставят два листа с пълни безмислици. Това не е правосъдие.” обяснява юристът.
Той е убеден, че 2 /3 от тяхното становище беше обосновано на тази медицинска експертиза: „Очакваха аз да споря с вещите лица.
„Дай боже да се случи някой честен професионалисти като Врачева да попадне в състава и да формират мнозинство. Само че нея ще я смачкат мачкат.. Зрънце останаха хората в съда, които застават с името си и заявяват становища и ги защитават“, твърди Илиян Василев.
Той не изключва да последва атака срещу Врачева заради позицията, която е изразила: „Утре ще прочетете по някои сайтове колко скандална е съдийката, колко скандален е адвокат Василев и как защитават бандити и това ще формира общественото мнение и никой няма да се интересува какви са доказателствата. Никой!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *