Съдия Желявска: Системата за разпределение на делата е опорочена, тя е несъвършена, но не зависи от нас

Съдия Желявска: Системата за разпределение на делата е опорочена, тя е несъвършена, но не зависи от нас

Съдия Богдана Желявска от Софийски градски съд обясни, че разпределението на делата прави тя и нейните помощници, които използват нейната парола. „Имаме заповед, в която не се разрешава да се отразява името на съдебния помощник, участвал в разпределението. Това са юристи и не са недобросъвестни”, заяви заместничката на Владимира Янева в Софийски градски съд в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.
Съдийката обаче призна, че е имало много случаи, в които тя физически не е можела да разпределя делата, но това е извършено от помощниците й с нейна парола. Тя влизала в системата с паролата си и оставяла своите хора да свършат работата. „Работата е голяма, изпадаме в детайли”, нервира се Желявска.
Тя подчерта, че системата, която разпределя делата се прилага в над 140 съдилища, не е само за Софийски градски съд. „И аз съм я използвала такава, каквато съм я заварила. Не съм я манипулирала“, аргументира се тя.
„Искането за дисциплинарни наказания за ръководството на СГС е наказание на инакомислещите”, констатира съдийката. Според нея, няма конкретни нарушения в Софийския градски съд, които да изискват разследване.
„Системата за разпределение на делата е опорочена, тя е несъвършена, но не зависи от нас“, така Желявска обясни факта, че знакови дела се падат на едни и същи съдии. „Трябва да се направи нов софтуер”, смята тя.
„Не участвам в схеми, аз съм достоен човек, имам 24 години стаж, владея няколко езика и няма да си подам оставката”, каза заместничката на Владимира Янева. Тя посочи, че съдия Ченалова не е в нейното отделение и не може да коментира колежката си.www.glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *