Сърбия поиска от Молдова обяснение за недопускането на Горан Брегович за участие

Сърбия поиска от Молдова обяснение за недопускането на Горан Брегович за участие

© Юлия Лазарова

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Министерството на външните работи на Сърбия поиска обяснение от Министерството на външните работи на Молдова във връзка с отказа на молдовските власти да разрешат на световноизвестния музикант Горан Брегович да влезе в Молдова, съобщи снощи ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич, цитиран „Танюг“ и БТА.Дачич подчерта пред сръбската агенция, че подобно решение не е в съответствие с традиционно приятелските отношения между Сърбия и Молдова. Той също така заяви, че това решение е предизвикало много негативни реакции и е било осъдено от обществеността в Сърбия.Дачич посочи още, че Брегович е свирил по целия свят и никога не е имал подобни проблеми, когато е посещавал която и да е страна.

Организаторите на Фестивала за музика, изпълнявана на китара, който се провежда в Молдова, съобщиха по-рано вчера, че Брегович не е бил допуснат в страната, въпреки че вече е кацнал на летището в Кишинев, и затова няма да може да изнесе концерт на този фестивал с групата си. Мотивите за това решение на властите не бяха обявени.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Възможно е Брегович да е „пропуснал да обясни целта на посещението“, съобщи „Спутник Молдова“.Брегович се извини, че не може да участва във фестивала, съобщи сайтът на организаторите на фестивала.“Бяхме много разочаровани, когато не ни разрешиха да влезем в Молдова на летището в Кишинев без официално обяснение“, каза Брегович. Той посочи, че обикаля цяла Европа със своите музиканти и никъде не е имало проблеми.“Много обичам страната ви и се радвам на всяка възможност да свиря в Молдова, особено на такъв ярък и уникален фестивал. Много съжалявам, че този път бях лишен от радостта и удоволствието да се появя пред вас“, подчерта Брегович. Молдова опразни руското посолство в КишиневСветовноизвестният музикант обеща, че той и екипът му ще се погрижат следващото представяне в Молдова да мине без проблеми.Игор Мунтяну, проевропейски либерален политик и бивш депутат, дава своя отговор за причините: „Граничната полиция му е отказала достъп в Молдова, защото открито подкрепя анексирането на Крим, възхвалява т.нар. руски свят и е запален почитател на Путин. Това и поискахме от властите, очевидно те могат, когато поискат.“Денис Дерменджи, молдовски журналист от Радио „Свобода“, припомни, че Горан Брегович е свирил още през 2015 г. на анексирания украински полуостров Крим, не подкрепя санкциите срещу Русия и е обещавал да изпълни новия си албум в Кремъл.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *