Тагарев за предупредителния огън по кораб в Черно море: Русия преследва интереса си с всички средства

Тагарев за предупредителния огън по кораб в Черно море: Русия преследва интереса си с всички средства

Тагарев за предупредителния огън по кораб в Черно море: Русия преследва интереса си с всички средства

„Русия преследва свои интереси с всички възможни средства, включително и с използване на кораби от Военноморските ѝ сили, за да предотврати износа на зърно. Това, мисля, е водещото ѝ съображение и за да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона, и за случая, който беше от вчера сутринта – с кораба, плаващ под флаг на Палау“. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, който присъства на отбелязването на Деня на спасението, в който се отдава почит на загиналите медици, пожарникари, полицаи и доброволци, загубили живота си, спасявайки други.

По думите на министъра вече е потвърдена версията за налични предупредителни изстрели и бординг на кораба.

„До момента не знаем дали има протести според действащите правила за използване на морското пространство. Би трябвало да има протест първо от собственика на кораба, държавата, под чийто флаг плава, но до момента нямаме такава информация“, каза още той, цитиран от БТА.

Този случай е извън нашите води, подчерта министър Тагарев. Корабът вчера следобед премина през нашите води и вече достигна назначението си.

В отговор на въпрос дали има опасност за нашите черноморски територии, министър Тагарев посочи, че има рискове, които постоянно се анализират и се обсъждат различни възможности за действия, ако нещо подобно се случи в наши води. Тагарев посочи, че до ситуацията в Черно море е довела агресивната политика на Русия и започването на широкомащабната война с Украйна.

На 10 август стана ясно, че Руската федерация е продължила от 7 до 19 август нотификацията за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. От Министерството на отбраната увериха тогава, че няма причина за притеснение и учението се провежда далеч от териториалните води на страната ни.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *