Тагарев: Необходим е дългосрочен ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна

Снимка: БГНЕС

Тагарев: Необходим е дългосрочен ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна

„България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност, за да гарантира свободното и демократично европейско бъдеще на страната“.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС днес, 30 август, съобщиха от Министерството на отбраната.

АКО НАПУСНЕМ НАТО: Ще даваме около 15 млрд. лева допълнително за отбрана

В рамките на срещата се проведоха дискусии по отношение приноса на ЕС и ангажиментите му към сигурността на Украйна, както и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво.

„На фона на продължаващата руска агресия срещу Украйна, усложнена от все по-провокативното поведение на Русия, важен елемент от тази подкрепа трябва да остане предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили толкова дълго, колкото е необходимо“, бе категоричен министър Тагарев. Той подчерта, че страната ни приветства предложението за засилване на подкрепа за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир, който вече е доказал своята ефективност за предоставяне на навременна военна подкрепа на Украйна. 

Тагарев от Одеса: България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *