Тагарев: Русия използва кораби от военноморските сили, за да предотврати износа на зърно

Съветът по сигурността обсъди ефектите от прекратяване на дерогацията за „Лукойл”

Тагарев: Русия използва кораби от военноморските сили, за да предотврати износа на зърно

До ситуацията в Черно море доведе агресивната политика на Русия и започването на широкомащабната война срещу Украйна през февруари месец м.г. Русия преследва свои интереси с всички възможни средства, включително с използване на кораби от военноморските й сили, за да предотврати, например, износа на зърно. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Това мисля, че е водещото й съображение и за да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона, и за случая, който беше от вчера сутринта с кораба, плаващ под флаг на Палау“, каза Тагарев.

Тагарев: НАТО в стратегическата си концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет

Министърът на отбраната съобщи, че е потвърдена вече версията, че е имало предупредителни изстрели и бординг на кораба от самия му капитан.

„До момента не знаем дали има протести от действащите правила за използване на морското пространство. Би трябвало да има първо протест от собственика на кораба, държавата по чийто флаг плава този кораб. До момента нямаме такава информация, т.е. случаят е извън нашите води, териториални или други по някакъв начин. След него няма особено значение, корабът след вчера следобед премина през нашите води и вече достигна назначението си“, обясни той.

Тагарев: В последния момент увеличихме заплатите на военните

Тагарев посочи, че не би казал, че има опасност, по-скоро има рискове, които постоянно постоянно се анализират. „Наблюдаваме ситуацията, обсъждаме различни възможности за действия, ако нищо такова се случи в наши води“, обяви той.

Министърът на отбраната коментира, че Русия има много по-големи претенции от отнемането на лицензите на българските предприятия, които произвеждат и ремонтирант руска отбранителна техника. „Русия има много по-големи претенции. Те не са признати от българската държава и няма да бъдат признати от българската държава. В тези единични случаи нашите предприятия търсят алтернативни източници на ноухау и съответни технологии“, каза още Тагарев.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *