Тагарев: Убийството на Алексей Петров се използва от руската агентура у нас

Тагарев: Убийството на Алексей Петров се използва от руската агентура у нас - 1

Тагарев: Убийството на Алексей Петров се използва от руската агентура у нас

Правителството работи за гарантиране на сигурността. Това увери военният министър Тодор Тагарев.

По отношение на убийството на Алексей Петров, според част от управляващите, се използва от руската агентура у нас. Според Атанас Атанасов тази агентура работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната.

„Русия използва всяка възможност, която ѝ се отдава. Ето пример – взрива на язовирната стена на Нова Каховка, което руските медии беше подхванато, че ще замърси водата по българското и румънското черноморие и ще провали туристическия сезон”, заяви Тагарев пред Нова ТВ.

„Не мога да кажа какво влияние има в този случай Русия. Но със сигурност всеки случай, който се появява, се използва от Русия, за да вреди на нашите интереси”, каза Тагарев.

„Правителството работи за гарантиране на сигурността. Има по-късно днес съвещание не само за този случай, а и други подобни”, каза военният министър.

Относно шефовете на службите от ПП изтъкват, че те са назначавани от президента Румен Радев.

„Промените в момента са минимални. Факт е, че при служебното правителство, а и при предишните служебни правителства, назначени от Радев, огромна част от ръководния състав в силовия апарат беше сменена”, коментира Тагарев.

Той обясни, че в момента по закон назначаването на ръководител на ДАНС става с указ на президента. За да бъде сменен настоящият, трябва или да има съгласие на държавния глава, или да се върви към промяна на закона.

Той коментира и случая с арестуваните във Великобритания българи, обвинявани в шпионаж, както и защо едва сега се разбира у нас за това.

„Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците”, каза Тагарев. Той отново подчерта, че арестът е от февруари месец, когато още в България е служебното правителство.

„Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело. В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин”, коментира Тагарев.

По думите му притеснително е, че арестуваните във Великобритания, са имали ръководни функции в изборния процес.

„Събиране на данни, обработка на резултати, обявяване на резултати”, каза Тагарев.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *