Талибаните отбелязват 2 години от завземането на властта в Афганистан

Талибаните отбелязват 2 години от завземането на властта в Афганистан - 1

Талибаните отбелязват 2 години от завземането на властта в Афганистан

На днешния ден талибаните отбелязват две години от завземането на властта в Афганистан. Този ден е обявен за почивен в страната и се очакват тържества. В изявление, публикувано от талибаните, се посочва, че превземането на Кабул доказа невъзможността да се контролира афганистанския народ и че никой нашественик няма право да заплашва независимостта и свободата на страната.

В момента бяло-черното знаме на Ислямското емирство Афганистан се развява на пропускателните пунктове в Кабул. Преди две години, на 15 август, правителството на Афганистан, подкрепяно от САЩ, беше свалено, а афганистанските ръководители напуснаха страната.

Талибански привърженици започнаха да се събират пред сградата на бившето американско посолство в Кабул, където правят селфита на фона на талибански химни. Мнозина от тях изразиха радостта си за края на окупацията на страната.

През тези две години на власт, талибаните наложиха строга и ограничаваща интерпретация на исляма. Жените се подчиняват на строги закони и ограничения. Възникнали са опасения, че тези ограничения ще продължат, въпреки обещанията на талибаните за по-гъвкав режим.

В същото време, терористичната организация „Ислямска държава“ продължава да представлява заплаха в Афганистан. Напреженията със съседния Пакистан са се засилили поради нарастването на атаките в граничната зона, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *