Талибаните са арестували девет журналисти в Афганистан

Талибаните са арестували девет журналисти в Афганистан - 1

Талибаните са арестували девет журналисти в Афганистан

Талибаните са задържали девет журналисти в Афганистан в рамките на малко по-малко от две седмици, каза организацията за наблюдение на медиите „Репортери без граници“, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Арестите са били извършени по време на обиски в пет провинции през последните 11 дни, съобщи организацията. „Сред работещите в афганистанските медии цари страх и несигурност“, заяви изпълнителният директор на „Репортери без граници“ Кристиан Мир. Един от журналистите е бил освободен.

В понеделник афганистанската организация Ен Ей Ай (NAI) потвърди задържането на трима репортери в южната провинция Кандахар. „Няма ясна причина за ареста на тези журналисти“, се казва в изявление на организацията.

Откакто се върнаха на власт преди две години, талибаните силно ограничиха свободата на печата. Оттогава стотици медийни работници избягаха от страната. Повече от 80% от жените журналисти в Афганистан са спрели работа. Натискът от страна на талибаните, особено от страна на разузнавателните служби, кара много медии да се самоцензурират.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *