ТАНЯ ЯНЧЕВА: БЕЗ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ДЕМОКРАЦИЯТА Е ОБРЕЧЕНА

ТАНЯ ЯНЧЕВА: БЕЗ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ДЕМОКРАЦИЯТА Е ОБРЕЧЕНА

Таня Янчева Стоянова е родена в Поморие. Завършила е българска филология. Занимава се с журналистика. Била е зам.-главен редактор на в-к „Бургаска жена”. Тя е едно от запомнящите се пера на областния всекидневник „Черноморски фар” в предишния му формат и състав. Таня и съпругът й инициираха възстановяването на полуразрушения храм „Св. Троица” в Несебърска община.- Таня, познавам те като човек с рефлекси за истината. Как виждаш промяната в местния парламент, за да се върне доверието на хората?
– За всички тези 26 изминали години, никога местната власт не е била тотално подчинена на интересите на една партия. В общинския съвет от миналото му издание изчезнаха дебатите, няма го опонентното мнение, да не говорим за гласуване. Какво значи това? Само едно. Властват железни интереси, които подчиняват всичко и всеки по свой си начин. Това би било смешно, ако не беше жалко. Превърнахме се на корейски войници, които в синхрон вдигат ръце за съгласие. Отстрани е скеч, но за съжаление е самата действителност. Смятам, че в местната власт не е здравословно да доминира една партийна група. И знаете ли защо? Защото това доминиране е вредно и затриващо за самата нея. Думите ми ще се разберат след няколко години, когато видим, че всяка власт, обявила се за самодостатъчна и погълнала цялото политическо пространство насила, се самоизяжда. Такава е политическата логика и който не я зачита, плаща горчива цена. Поморийци са умни хора, видяли две и двеста през годините. И те ще оценят случващото се по един простичък признак. Дали проблемът, молбата и исканията им ще бъдат поставени на дневен ред пред местната власт. Ще бъдат ли решени, или неглижирани. Разбира се, говорим за законови искания. Всичко друго е популизъм и прах в очите на слепите. Защото доверието трудно се печели, но лесно се губи. Иначе, Поморие е живо още от 5 век, и дали с нас, дали без нас, пак ще го има. Въпросът е да не се срамуват децата и внуците ни от нашето бездействие и малодушие.- Ти си свободолюбив човек и не позволяваш да те вкарват в рамки. Как се реши да влезеш в кандидат общинската листа на ПП „Партия на зелените?
– Отговарям ти по най-честния начин. Стояла съм настрани от партии и партийност. Като журналист съм интервюирала хиляди хора, включително и политици. Веднъж попитах Андрей Пантев познава ли по-голяма проститутка от политиката? Отговорът му беше: „И Ботев, и Левски са се занимавали с политика, но не са гледали на нея като на проститутка.“ Значи някой я е направил да изглежда такава. За жалост, каза професорът, светът не познава друга форма за промяна на обществата. Тогава се замислих, че е по-лесно да критикуваш отстрани, отколкото да променяш нещата. Отказах първата покана на Стоян Тончев с мотива, че искам да съм дистанцирана от това занимание. Вторият път реших – стига сме се крили по кафета и сокаци. Честността на това момче трябва да бъде споделена. Нужно е рамото на всеки честен човек в общината, ако искаме нещо да се промени към добро. В крайна сметка, нали за това са изборите? Ние нямаме пари, за да подкупваме хората, а и не желаем да го правим. Ако не работим за тях, те сами ще ни изхвърлят следващия път. Ясно е, като това, че утре ще съмне. Аз и цялата ни листа не влизаме за пари и постове. Ние сме реализирани хора. Зад гърба си имаме опита, постигнатото през годините и семействата си. И не ни е първа любов да си разваляме уюта. Но има моменти, когато човек не издържа /и слава Богу, че ги има!/ Много е важно хората да знаят, че всички ние, без изключение, не сме членове на нито една партия. Ние сме от гражданската квота и като такива ще защитаваме хората. За нас човечността и законът нямат цвят.ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *