Таско Ерменков: Плевнелиев е част от мизансцена в опита за държавен преврат

Таско Ерменков: Плевнелиев е част от мизансцена в опита за държавен преврат

На въпрос на ГЛАСОВЕ дали депутатът от БСП Таско Ерменков смята, че в този момент цялото внимание е насочено към това да се актуализира бюджета, за да се налеят едни пари в КТБ и проблемът да приключи, той отговори: „Има и такава хипотеза. Между другото, още не е ясно дали въобще КТБ има нужда от такова наливане. По-скоро става дума за разграбване на активите на банката и ликвидирането й, без все още да има обективни обстоятелства за това. Има много други начини за нейното стабилизиране без бюджетни инжекции.“
– Г-н, Ерменков, каквито и природни бедствия да се случват в този момент, „горещият картоф“ все си стои КТБ и актуализацията на бюджета. Какво е вашето обяснение за последните срещи при държавния глава на политическите сили и настоятелния президентски апел все пак да се гласува актуализацията на бюджета?
– Колкото до бюджета на НЗОК, считам че може да се актуализира. Без реформи обаче, това може да се превърне в наливане на вода в бездънна кофа. КТБ е измислен проблем и опит да се направи преврат в държавата чрез създаване на несъществуваща нестабилност в банковата система.Помните искането на Калин Христов едва ли не на другия ден след спирането на плащанията от КТБ за въвеждане на банкова ваканция . Такава ваканция е равносилна на клинична смърт на държавата, защото всички плащания спират.Тук няма да спекулирам с обемите пари, които са налични и на разположение на техните перачи и които щяха да въртят страната в посоката, желана от техните собственици.Борисов и Цонев изказаха съгласие с това блокиране на държавата и само представителите на БСП спасиха България от колапс като се противопоставиха на това безумие.Все пак, защо говоря за опит за преврат? Защото когато създаваш несъществуващ проблем, след това се връщаш на бял кон и се явяваш като спасител. Също такъв спасител, който държи невинния за краката през прозореца на 20-ия етаж, а след това го връща в стаята и му казва “Спасих ти живота от падане от 20-ия етаж”. Президентът видимо е част от мизансцена. Но е опасен и доста видим при това.- Пред ГЛАСОВЕ в края на миналата седмица Атанас Мерджанов каза: „Борисов ще принуди депутатите си да влязат в пленарната зала.“ Това – по повод на решението на КС за отмяна на таксата от 20% върху приходите на ВЕИ-тата, подкрепящо ветото на президента във важен за него момент: да има защо да притисне парламентарно представените политически сили да актуализират бюджета. Коментар?
– Борисов не е предвидим, а оттук и партия ГЕРБ е непредвидима в политиката си. В понеделник, 4 август, може и да реши да не влиза в парламента. 20% бяха обречени да бъдат отменени от КС по простата причина, че нямаше логика да се въведат по този начин и само за тези ВЕИ.- В неделя, 3 август, Пламен Орешарски, който направи актуализацията на бюджета и я внесе в НС, каза, че същата тази актуализация не е нужна. Според него дори, ако няма актуализация на бюджета, за разходите има достатъчно буфери, и приходите може да са по-добри от очакваните. Експертите от БСП съгласни ли са с Орешарски? – Това беше и мнението на Чобанов пред парламентарната ни група, но се отметна след това. Аз не съм от най-големите експерти по бюджет, но считам, че премиерът в оставка има всички основания да изкаже подобно мнение.- С малко думи кажете – смятате ли, че в този момент цялото внимание е насочено към това да се актуализира бюджета, за да се налеят едни пари в КТБ и въпросът да приключи?
– Има и такава хипотеза. Между другото, още не е ясно дали въобще КТБ има нужда от такова наливане. По-скоро става дума за разграбване на активите на банката и ликвидирането й, без все още да има обективни обстоятелства за това. Има много други начини за нейното стабилизиране без бюджетни инжекции.- Как ще приключи този въпрос, засягащ всички хора, честно плащащи си данъците в държавата България? – Всички хора, честно плащащи си данъците и чрез тях ставащи истинските собственици на държавата, имат възможност на 5 октомври да решат дали искат ГЕРБ и ДПС да ги яхат и грабят (банковата ваканция е точно това) или все пак ще дадат на БСП шанс този път без наложени коалиции да се опита да върне наистина България на хората. Всъщност нека превърнем 5 октомври в деня на презареждане на обществената енергия за една България – социална и правова.
– Последен въпрос, партиен. Михаил Миков ли е добрият избор на БСП за лидер? Какво ще промени той? Партията е в погром – ще го отречете ли? – Отзад напред с отговорите. БСП не е в погром и 50 000 души на Бузлуджа го доказаха на 2 август. Така че новината за нашата смърт е силно преувеличена.Михаил Миков е легитимният избор за председател и аз лично съм убеден, че той не само, че е в състояние, но е и единственият към ден днешен, който може да бъде обединяващата фигура и да започне идейното възраждане на БСП. Вярвам искрено в това, а 5 октомври ще докаже правотата ми. Автор: Елена Дюлгероваglasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *