ТЕХНОЛОГИЯ НА АВТОРИТАРИЗМА И ДИКТАТУРАТА В УСЛОВИЯТА НА ПЛУРАЛИЗЪМ И МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА – ГЕРБ В СИМБИОЗА С ПАРАЗИТИРАЩИТЕ ОРГАНИЗМИ

ТЕХНОЛОГИЯ НА АВТОРИТАРИЗМА И ДИКТАТУРАТА В УСЛОВИЯТА НА ПЛУРАЛИЗЪМ И МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА – ГЕРБ В СИМБИОЗА С ПАРАЗИТИРАЩИТЕ ОРГАНИЗМИ

Помните, надявам се, кога и как се появи проекта ГЕРБ, как от движение се трансформира в партия. Едва ли сте забравили трескавите совалки на фунционера Цветанов и хората от щаба му. Няма начин да сте забравили откъде ГЕРБ набра членовете и симпатизантите – предимно от средите на пенсионирани военни и милиционери, някогашни дисциплинирани членове на БКП. Разни артелчици, обучени да крадат ловко кашкавала от склада.
Друг сегмент бяха децата на забогатели олигарси, както и самите олигарси, също контингент на БКП.
Активно се включиха внуците на активниборци против фашизма и капитализма. Преименуваната БКП, сега БСП, си затваряше очите пред тия нечистоплътни процеси. Може би защото виждаше в лицето на ГЕРБ някакъв скрит коз, пето асо в ръкава или някаква формация, с която заедно ще мелят брашно и ще крадат безнаказано опоскана ни държава.
ГЕРБ е феноменално образувание. Уникална и необяснима формация. Може би е единствена и в цялата човешка история.
Феноменална е, защото е авторитарна, лидерска и тоталитарна „партия“, която се самообяви за дясна и която успя да измами всички – и родителите си, и враговете си. Особено, когато привлече под крилото си т. н. десни – някакви останки нищожни от СДС, ОДС и ДСБ. Че даже ги вкара и в управленските си схеми, като при втория си мандат Борисов им подхвърли две-три проблемни министерства. Така правеше навремето и Т. Живков – даваше на БЗНС съобщенията, правосъдието, здравеопазването и още едно-две ведомства. А БЗНС беше втората управляваща партия. След БКП, разбира се.
Политическият и идеологически кадрил, който изигра Борисов, е блестящ и гениален. Играе се задкулисно, под масата. А публиката се залъгва с разни празни приказки за свободи, права и пр. измишльотини.
Разказвах всичко това на един приятел, който отдавна не обитава нашата територия. Човекът не ме разбра и непрекъснато ме репликираше с фрази от рода на „Ама, това е невъзможно!“, „Нали системата на обществото е многопартийна?“, „Нали има плурализъм?“ и други подобни наивитети.
ГЕРБ е нещо като хубав български филм или книга, писана от Радичков – можем да ги проумеем само ние. Европейците и американците никога няма да ги разберат. Европейците не проумяват „политическия ни модел“, а американците успешно се възползват от нашата апатия.
Някъде в началото на 90-те години на миналия век в София пристигна една група наши политически емигранти. Настаниха ги в хотел „Орбита“. Когато отидох да се опознаем, останах като гръмнат – хората си говореха шепнешком и непрекъснато се озъртаха, подобно на диви животни в гората. Страхуваха се от сенките си и непрекъснато ме занимаваха с Държавна сигурност. Отначало ме развеселиха, а после разбрах, че страховете им не са напразни.
Последният абзац малко се отдалечи от смисъла на предишните. Но само привидно. Сигурен съм, че ще проследите връзката. Това не е конспиративна теория.Любо КОЛЬОВСКИ, свидетел и участник
Колаж: Георги Динев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *