Тихомир Безлов: Ние сме на трасето на мигрантския поток, даже на входа на Европа

Тихомир Безлов: Ние сме на трасето на мигрантския поток, даже на входа на Европа - 1

Тихомир Безлов: Ние сме на трасето на мигрантския поток, даже на входа на Европа

Ние сме на трасето на мигрантския поток, даже на входа на Европа. Това каза в предаването „Денят на фокус“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов – главен експерт в програма „Сигурност“ към Център за изследване на демокрацията.

„Тази година за разлика от предишната пандемичина година каналджийските канали са в добро състояние и доста повече хора успяват да прекарат, а и доста повече хора от страните-източници решават да тръгнат към Европа. А Европа няма ефективни механизми да спре тези хора, да ги връща проблемните. Ние просто сме на трасето, даже на входа на Европа.“

Тихомир Безлов сподели своя опит от 2013 година, като сподели, че обикновено мигрантският поток се увеличава през летните месеци:

„Общо взето юли, август, септември това са месеците, в които имаме рекорди, като август обикновено е рекорден. За късмет нямаме такива тежки инциденти, като миналата година, с убити полицаи. Но както виждате, има постоянно инциденти – катастрофи, хора в тежко здравословно състояние. Тъжната картина на това, което представлява незаконната миграция.“

Хора от Афганистан, Сирия и Мароко са основните групи от мигрантския поток. „Мароко беше голямата изненада, защото Мароко все пак е до Испания. Представете си, те пътуват до Турция, за да минат през България. Главно през България минават, не толкова през Гърция, което показва, че показва, че очевидно има специализиран канал. Това е най-евтиният път за тях,“ разказа още Тихомир Безлов.

Според експерта, каналите са станали по-ефективни, а усилията за препятстването им – по-малко ефективни. Големият проблем за Тихомир Безлов е, че няма добра ефективна система за задържането на мигрантите, и нормативна база, която да урежда какво се случва след залавянето на незаконни мигранти:

„След залавянето на незаконни мигранти, според действащите закони вие ги завеждате в т.нар. „бежански центрове от отворен тип“, и тези хора след това напускат тези центрове. Статистиката от „самоволно напуснали“ от последната седмица в края на август 560 човека са напуснали. Това означава, че колкото и да се опитвате да ги заловите и да спрете каналджийските групи, в крайна сметка вие ги завеждате в тези центрове и те си напускат отново. Т.е. харчите излишни пари и рискувате в много случаи живота на полицаи, граждани на страната.“

Промените на европейско ниво са на етап обсъждане на Нов пакт за миграцията и предоставянето на убежища, разказа още Тихомир Безлов:

„Ситуацията е доста сложна, защото огромната част от мигрантите в Европа, те практически са икономически мигранти. Трябва да се направи разлика между икономически мигранти, които би трябвало да бъдат връщани, и такива, които са преследвани от режима на своите страни или такива, в които има войни и хората там са под риск. Големият проблем е, че няма механизъм, по който да се разделят тези хора, но дори и да се разделят, липсва механизъм за връщане на тези хора в собствените им държави.“

„Европейските държави имат различни политически партии, които управляват със своите идеологически причини да интерпретират мигрантите по различен начин. Доскоро Европа беше повече или по-малко ляво-либерална, но сега има една дясна вълна, и в момента започва една еволюция към това да се търсят по-резки ограничения. Проблемът обаче е, че миграционната политика на Европейския съюз е назначавано от леви правителства и тя има доста по-либерална гледна точка от конкретните национални правителства. Там също има конфликт, примерът с падането на Марк Рюте от власт. Мигрантите стават все по-голям проблем за Европа,“ заключи главният експерт в програма „Сигурност“ към Център за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *