ТИ ШАРЛИ ЛИ СИ? АЗ СЕ ЧУДЯ?

ТИ ШАРЛИ ЛИ СИ? АЗ СЕ ЧУДЯ?

От снощи се питам аз Шарли ли съм. Объркаха ми ценностната система разни спешни шарлита. Първоначално мислех, че съм Шарли, защото смятам, че на карикатурите не трябва да се отговаря с разстрел. После обаче като видях колко много шарлита са се спотайвали в българската журналистика, се замислих при тях ли ми е мястото?
Ами ако наистина всичките тези шарлита бяха свободни журналисти, нямаше медиите ни вече да са някъде около 90-о място в света по свобода. Това лицемерие ме разтърси. Телевизиите бълваха репортажи. Правеха се интервюта с родни карикатуристи, които не съм запомнил с нито една смела карикатура срещу властта у нас. В същото време единственият български карикатурист в момента, който заслужава уважение – Христо Комарницки, никой не му дава да говори по телевизора. Това е същият този телевизор, по който преди четири години след взрива срещу вестник „Галерия“ някакво бъдещо Шарли с пола, наречено Лора Крумова, заяви, че не съчувства на колегите си. После канеха по студиата куцо и сакато от МВР и от списъка на ДС да обяснява, че журналистите от „Галерия“ сами са си сложили бомбата. Ей точно тия, които обясняваха, днес са шарлита. Господ здраве да им дава.
Вече шарлита са всички онези, обучавани от главните шарлита като Венелина Гочева, Петьо Блъсков и Тошо Тошев да трият кирта на управляващите от всички партии и да я увиват във вестниците си. Пардон, във вестниците на агата си Делян Пеевски. Вероятно Люба Кулезич, Соня Колтуклиева, Илияна Беновска и Сашо Диков също вече са се обявили за шарлита.
Затова продължавам да се съмнявам дали съм подходящ за Шарли. Ще взема да попитам Велизар Енчев, Христо Комарницки, Веселина Томова, Явор Дачков, Иван Бакалов и още няколко, на чието мнение държа, дали са станали шарлита. Ако са решили да станат, ще се замисля и аз. Докато гледам поредния телевизионен репортаж, в който Валерия Велева просълзена върти баница. Без значение на Костов, Доган или Бойко. За нея знам и съм сигурен, че отдавна е Шарли.Иво Димитров
Колаж: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *