Това не е наша война, а проблем между Русия и САЩ. Да не се навираме, където не ни е работа. Цар Борис не даде да се бием със Съветския съюз, а сега ни пращат срещу Русия. Луди ли са?

Това не е наша война, а проблем между Русия и САЩ. Да не се навираме, където не ни е работа. Цар Борис не даде да се бием със Съветския съюз, а сега ни пращат срещу Русия. Луди ли са?

Русия не ни е направила нищо, за да я закачаме. НАТО не е организация, която може да взема решения за суверенните си страни членки, каквато е България, казва експертът по национална сигурност- Проф. Йончев, Виктория Нюланд, помощник държавен секретар на САЩ, призова съюзниците на НАТО да подкрепят военните мерки за Украйна и да създадат „командни центрове“ в 6 държави на „фронтовата линия“. Кой обяви България за фронтова линия?
– Война обявиха на думи преди няколко месеца, когато започнаха да говорят открито, че Русия е враг. В дипломацията такова понятие не съществува, там враг не се употребява. Фронтова линия още по-малко. Тази военна риторика започна след заплашителното изказване на Барак Обама открито. Никога не сме били в такава сложна и взривоопасна ситуация. В дадения случай напрежението между Русия и САЩ има само едно решение – тези две свръхсили да го намерят. Нито силите в Украйна, нито разглобената Европа, нито пък такива „дребосъци“ като нас, които стоят по източната зона на Алианса, могат да решат този въпрос. Това не е наша война, а проблем между Русия и САЩ. Да не се навираме, където не ни е работа. Това е липса на каквато и да е политика и слугинаж, който стигна до абсурда си. Когато се създадоха съвместните съоръжения, базите, месец и половина договорът стоя на интернет. Видяхме го. Там пишеше, че на територията на базата българската страна не може да извършва проверки, освен ако няма изрично разрешение от Държавния департамент на САЩ. Това е нашата територия.
– А как ще коментирате информацията за създаване на команден център на НАТО край Шабла? Кой взе това решение и кога? Не трябва ли Народното събрание да даде съгласие?
– Никой в България не може да ви каже кога е имало договаряне за създаване на команден център. А също водени ли са преговори и с кого за определени въоръжени сили, какво количество и в какво качество. И с какъв мандат и при какъв контрол. Тези неща не се правят така. Ние, за да пуснем един взвод да мине през страната или ние да изпратим в чужбина, Народното събрание взема решение по Конституция. Какво правят тези хора?- Твърди се, че не Алиансът е поискал от нас да направим команден център в България, а ние сме предложили да бъде направен този щаб. Не е ли и това нарушение на Конституцията?
– И в двата случая – ако е направено или ако не е, вземащите решението са в дълг към общественото мнение. Колко пъти вече за няколко месеца ние слушаме осъдителни изказвания от президента Росен Плевнелиев, оценки за Русия, за президента Владимир Путин, агресивно отношение? Имам чувството, че това не е българският президент, а някакъв служител на НАТО. Същите приказки говореше военният министър от служебното правителство на Георги Близнашки – Велизар Шаламанов. Започвам да си мисля дали докато служебното правителство имаше власт, тези въпроси не са били раздвижени. Защото това, което Шаламанов написа в „Стратегия 2020“, беше толкова пронатовско, че нямаше накъде повече. И то върху една икономика, която едва връзва двата края. Такава ненационална политика ние не сме имали за 25 години хаотично управление. Става сериозно.
– Г-жа Нюланд настоява да бъдат създадени сили за бързо реагиране в региона около Русия и Украйна.
– Ако Съединените щати усещат, че са предизвикани в някакви точки, да си направят силите и да се споразумеят с тези точки. Това не са наши точки, ние нямаме напрежение.- А дали няма опасност да ни притиснат да участваме в такива сили?
– Разбира се, че не трябва да участваме, каквото и да ни казват президентът и министър-председателят. Ако трябва, цяла България ще събере пари да ги храним да не правят нищо, само да не вземат подобно решение. Защото с такива ръководители ние ще измрем всички. Като направим в Шабла команден център и, пази Боже, обявиш на Русия война, това е на един хвърлей място. Как мислите, ракетните системи дали няма да прихванат командните центрове като приоритетни цели? С какво ще ги защитим? С прашки? Защо ние, българите, трябва да предизвикваме руснаците? Дори и да плащат данък за българо-съветската дружба, в подобна ситуация няма да се поколебаят. Няма начин да закачаш мечката и тя да не те халоса. Какво ни е направила Русия, че да я закачаме.- Във фейсбук млади хора вече откровено пишат, че и да ги мобилизират, няма да стрелят срещу руснаци. Има и кръвождни, разбира се.
– Това настроение в България няма да изчезне. Може половината да отидат с кирки да рушат Паметника на Съветската армия, другата половина ще отидат да го пазят. Това е България. Всичко тук се дели на две – русофили и русофоби, и това е от 300-400 години, не от 100. Затова трябва да бъдат внимателни тези, които вземат решения. Ако не уважават реалността, ще ги помете. Лошото е, че може да плащаме ние, дето не сме виновни. Нека да бъдем бдителни. Трябва да бием тревога. Ако има мислещи хора, с национално достойнство, сега е време да кажат „не“ на глупавите политици.- Смятате, че трябва да се стартира инициатива?
– Да, трябва да заявим, че това не е редно. Пред очите ни се разиграва един учебникарски пример, който е от Копенхагенската школа на 90-те години. Учените го наричат „секюризация“ – измисляш с думи заплаха, довеждаш я до абсурд, въвеждаш я в разговора на света или на държавата и тя става част от националната сигурност. И започват да се предприемат извънредни мерки. Дали са чели този учебник в САЩ? – Има ли опасност вълната от бежанци в България да внесе външен ислямизъм в страната?
– Не бива да допускаме ислямизъм отвън. Не бива да позволяваме изкуствено създаване на огнища на напрежение в България. Защото след като се обяви линията „фронтова държава“, бъдете сигурни, че следващата стъпка ще е да се организират най-различни конфликтни ситуации, за да се държи общественото мнение нагнетявано.- На каква основа може да стане това?
– Не искам да помагам с предположения. Нека да сме бдителни. Ако на службите се оказва външен натиск, нека да си опичат акъла, това е България. НАТО не е организация, която може да взема решения за суверенните си страни членки, каквато е България. Ако някой не е разбрал това, да прочете Вашингтонския договор. Какви са тези глупави твърдения: НАТО реши, ние нямаме избор. Ако трябва да сме откровени, Алиансът в момента има една-единствена функция – да обслужва под формата на колективен орган с въоръжена сила политиката на САЩ.- Всъщност имате ли разумно обяснение за конфликта САЩ – Русия?
– Имам въпроси. Какво търсят САЩ в Украйна и защо сложиха контрол върху газоразпределителната й мрежа? Колко противоракетни системи разположи Русия около границите с Щатите? Къде Москва е сложила контрол върху газоразпределението на САЩ? Колко конфликта за 25 г. направи Русия с пряко участие на свои въоръжени сили? Колко бази направи и колко свои позиции премести до границите на Съединените щати? Защото Москва е агресорът? Да признае, че тя е направила напрежението в Украйна? Но тя не създаде Майдана. Тя не подари на Русия Крим, по това време Путин беше в Сочи. Кой го направи това? САЩ му го поднесоха на тепсия. Нека някой да ми каже кога и колко време Крим е бил неруски. И кога е бил американски, та толкова ги е грижа за това. От колко години имаме украинска държава? Защо се правим на ударени? Русия им даде и Аляска и не си я взе, когато изтече срокът. Да върнат Аляска, защо ще вземат Сибир.- Как ще коментирате отношенията САЩ – ЕС?
– За пръв път в света, откакто има геополитика, една морска сила, каквато са САЩ, се настанява в сърцето на Европа и командва. Европа мълчи. Нещастна Европа, бедна Европа, какво става с теб?- Каква е истината за санкциите?
– Истината е много проста, че ако Европа има здравият руски тил и добри отношения с Изтока, оста Европа-Москва-Пекин става непобедима в света и Съединените щати ще гълтат праха на икономическото съревнование. Това е истината.- По описаната от вас ос се събират 3 милиарда потребители.
– Това геополитиците го знаят още отпреди Първата световна война и много пъти са повтаряли, че ако през Втората световна война оста не беше Рим-Берлин-Токио, а Москва-Токио, светът щеше да бъде съвсем друг. В момента сме свидетели на сблъсък на геополитически интереси, проектирани за следващите 20 години. И се движим към определена развръзка, защото през втората половина на всеки втори мандат на американски президент, лобитата надделяват и той става агресивен, опасен за човечеството. В момента светът има само едно спасение – изтегляне на изборите за Белия дом другия месец.- Има ли опасност наистина да стане гореща войната и може ли Европа да я предотврати?
– Европа няма интерес, но е много разпиляна. Провокационни действия могат да се предизвикат. Хората са напрегнати и изтощени. В една цивилизована част на човечеството, каквато е Украйна, виждаме какви тежки сблъсъци и какви сенки от миналото излязоха. Нека бъдем внимателни. Искам да ви обърна внимание на един факт: когато отбелязаха годишнината на Холокоста, не поканиха Путин, но не отиде и Нетаняху. И помоли евреите от Украйна да се изтеглят в Израел, което е знак не за перспективен конфликт, а дълъг. Това са тежки признаци. Евреите имат опит за това, имат нюх.
– Възможно ли е в България да се организира конфликт от типа „Югославия“?
– Не, ние не можем да последваме съдбата на Югославия, през нас не минават тежки етнически граници и не сме били „сглобявани“ като държава. Напротив, ние сме общество, където живеем толерантно, без да познаваме понятието. 90% от хората не знаят какво значи тази дума, а споделят празниците, живота си и изпитанията. И продължаваме да бъдем заедно. И в Русия живеят заедно религиите. Това не става на принципа славяни – неславяни, а по остта фашизирани елементи и другите, руснака – майдановеца и бандеровеца, т.е. това са фашизъм – комунизъм, на тази история ги работят. И религиите са, така да се каже, от двете страни на схизмата: католицизъм и източно православие, а не са цивилизационни различия. Това, което се случва в Украйна, не е типично славянско.- А може ли да се появи заплаха от юг, от Турция?
– Не, това е империя, тя мисли по имперски. Там нещата не са бързи, те не гледат така нервно. Политиката на Давутоглу е за културна експанзия, която доста добре се реализира навсякъде. Тя не е фундаменталистка, а културна ислямска експензия, която вероятно ще продължи. Но Турция няма интерес да става агресивна по отношение на нас. Тя е затворена в южните, в западните, в източните си граници. Има само на север контакт с нас. Това е връзката й със света. Просветената част от Турция вижда перспективата на страната си през България на запад. Те нямат интерес да затварят и тази си страна.Интервю на Станка Динева с Проф. Димитър ЙончевВ-к „Дума“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *