Тодор Георгиев: Политиците у нас нямат визия за икономиката

Тодор Георгиев: Политиците у нас нямат визия за икономиката

„Не вярвам и на другата голяма глупост. Еврофондовете. Те са около 2.83% от брутния вътрешен продукт. Близо 3% от общата ни икономика. Не може да се развива икономика с толкова проценти.
Понеже ние избираме все некомпетентни хора в управлението на държавата през тези 25 години, крайният ефект е, че сме най-бедната държава в Европа.
Тук е добре устроен комунизъм, крадлив болшевизъм. Мисля, че вече е ясно защо няма да се оправим.“ Тодор Георгиев е притежател на собствен мултинационален бизнес. Докторът по икономика. Същевременно е консултант на два международни фонда в България. Потърсихме го за пореден коментар, този път за най-причудливите и неизпълними предизборни обещания в сферата на икономикатаКато икономист от кои предизборни предложения на партиите сте впечатлен и привлечен?
Привлечен съм от няколко политици, които трябва да бъдат публично обесени, за да спрат да говорят откровени глупости …да спрат да дрънкат дивотии.През седмицата партиен лидер гарантира, че за два мандата ще може да разкрие в България 1 млн. работни места. Осъществимо ли е това намерение?
Не, абсурд. Абсурд. Вижте. Един консултант може да защити всяка теза пред партийния лидер, който му е платил. Нека дам пример за безумни тези. Моят апартамент е най-красив в моя квартал. Моят квартал е в най-красивият град за живеене в България. България е най-красивата страна в света. Аз съм най-красивият човек в света. Съгласете се, че това са някакви софистични тези, които нямат нищо общо с реалността, те са безумни като цяло. Невероятни глупости.
Та, за обещанието. Няма как да стане. Не може да стане. Не 1 млн., а дори 100 000 работни места не могат да бъдат разкрити за два мандата. Икономиката в страната е зациклила. Тя върви в рецесия. Тя върви надолу. На практика ние нямаме икономика. Какво произвеждаме? Нищо.
Туризмът има 12% спад тази година. Какво остава? Откъде ще дойдат тези работни места? Да предлагаме трудова заетост на циганите ли? Няма да стане.
Не вярвам и на другата голяма глупост. Еврофондовете. Те са около 2.83% от брутния вътрешен продукт. Близо 3% от общата ни икономика. Не може да се развива икономика с толкова проценти.Трябва поне да са 30%. Перспективата не е мрачна, а реална.Политиците често обвързват икономиката с образованието, от там с демографската криза. Друг партиен лидер видя във въвеждането на семейното подоходно облагане стимул за младите и образовани българи да имат деца. Хората на бизнеса как разглеждат този данък?
Това, което витае в публичното пространство по отношение на подоходното облагане, ще засегне много малко от българите. Може би някаква печалба ще имат богати българи с три деца, но на тях не им трябва икономия от 100 лв на година. Семействата с две деца пък ще спестят около 80 лв за година. Това е при положение, че доходът му е до 800 лв. Ако е над тази сума ,ще бъдат по-малки процентите. Семейства, които са на ръба на оцеляването, те няма да имат облекчения. Семейства на социални помощи няма да бъдат облекчени също. Отделно трябва да се направи нов клон на данъчната администрация, който да обслужва само тази таргет група от хора. Икономиите, стимулите на тези семейства изискват нова администрация, която да ги обслужва. Откъде ще дойдат парите за издръжката и? Бюджетът ни е без това много голям.
Чувам, че трябвало да се увеличат осигурителните прагове. Защо? Ами държавата да започне да плаща най-сетне данъчните тежести на своите служители. Какво става иначе. Малкото останал жив частен бизнес колабира, за да плаща данъците на бюджетните служители. Как да стане.Постоянно обаче партийните лидери и експерти говорят за намалялата събираемост на данъците. Ето, вече се чу предизборно предложение да се обединят в една обща мега структура митниците и приходното ведомство. Това би ли увеличило постъпленията в хазната?
Това го разглеждам като поредната идиотщина. Функцията на приходната агенция и на митниците са съвсем различни. Така или иначе, когато някой прави внос, той си внася акциз или данък по сметките на НАП. Не на сметките на митницата. Митниците само контролират. Това е превенция. Имаше митническо разузнаване, което незнайно защо закриха. Следят за контрабанда, участие в тероризъм, дрога, трафик, това е работата. Нека дам пример как е системата в Западна Европа. Има разлика. Тук в България, която някой внася стока, отива при митничаря, за да се разбере на ухо как и какво да се внесе. В Западна Европа отиваш при лицензиран митнически агент. Той срещу малка комисионна се оправя с митниците. По този начин контролът на митницата е върху 10-15-20 лицензирани фирми, т.е върху митнически агенти. А не както е у нас върху хиляди вносители. Защо не го направят и у нас това нещо? Всеки митнически агент открива банкова гаранция в сметка на митницата и ако сгафи, митницата си изтегля гаранциите. Защо не го направят в България? Това работи от много много време в Европа. Ами явно някой няма интерес да се случи у нас. А това окрупнение на администрацията се прави не заради събираемост на приходи, а за да се настанят определени хора на работа от някоя определена партия.Смятате, че българската икономика не може да живне от еврофондовете, защото са малък процент от БВП. Но дали причината не е в това, което твърди един едни кандидат депутат, че у нас пет шест фирми печелят всички големи обществени поръчки за инфраструктура и всички пари за селскостопанство стигат до около 6% от производителите?
Факт е. Така е.Затова се предлага една обща агенция за обществените поръчки. Би ли било полезно за бизнеса?
Всички тези простотии говорят за ниската интелигентност и компетентост на политиците. Първото, което трябва да направят кандидат-депутатите, е да прочетат „Приципите на Питър за администрацията” . През 1967 год. е излязла тази книжка. Там е казано всичко в хумористичен тон. До кой етап работи администрацията и до кой етап служителят е полезен за администрацията. Та, там е казано, че всеки служител, който стигне до своето ниво на некомпетентност, трябва да бъде пратен в тъй наречения „Красив пас на Питър”, демек в шеста глуха с подобаваща заплата, подходяща за пенсия, а управлението трябва да се повери на по-компетентни от него хора.
Понеже ние избираме все некомпетентни хора в управлението на държавата през тези 25 години, крайният ефект е, че сме най-бедната държава в Европа. А всички се оправдават със законите. Ето, по повод на една много нашумяла у нас банка Стив Ханке, много добър икономист в световен мащаб и бащата на валутния борд, казва, че България има най-строгите банкови закони в Европа, но никой не ги спазва, т.е контролът върху спазването им липсва. Кой трябва да прилага контрол и надзор? Същото е и с еврофондовете. Кой е допуснал пет шест фирми да печелят всички обществени поръчки. Кой е допуснал 6% от земеделците да получават всички пари за земеделие? Има една статистика офицална. От 2007 год. до 2010 год. в обществените поръчки са участвали 3550 фирми. От 2010 год до 2013 год. са били сведени до 8 фирми. Някой го е допуснал това нещо. Някой е променил правилата така, че спечелилият поръчката трябва да е рус, висок 1.80 см и да има белег отляво и пишката му да бъде дълга 32 см. Това е. За такива правила говорим. Ние сме единствената страна в Европа, казвам го убедено, защото познавам законодателството, единствената страна, в която се управлява не според закона, както е написан, а според тълкуванията му. Тълкуванията се правят от самата администрация, а това е недопустимо, защото законът управлява, а не чиновникът, на когото началникът казва какво да тълкува.Тогава какъв пакет от мерки да предложат кандидат–депутатите и политиците, за да получат внимание и подкрепа от бизнеса? Какво очакват от политиците хората, които движат икономиката?
Има много старо определение за политиката не само през избори, а за политиката въобще. Демокрацията е инструмент, с който всеки един от нас инвестира в дадена политическа сила с очакване за дивидент от нея. Понятието дивидент какво е. При комунизма у нас, макар че той в последните 25 години в България вече е болшевизъм, дивидент значи да очакваш държавата да ти даде директно нещо. В капитализма, в нормалните страни това означава държавата да създаде правилата и условията така, че да може всяка една компания да се развива, да печели и нейните служители и собственици да подобряват благосъстоянието си. Ако се научим да правим капитализъм, у нас нещата също ще се подобрят. Никой не казва как ще се раздвижи икономиката.
Един партиен лидер казва, че трябва да вземем 4-5 млрд. лв. заем. За какво? Как те ще раздвижат икономиката? Ще строим магистрали? Ще развием туризма? В селско стопанство? Ще ги инвестираме в какво? Или просто ей така ще ги похарчим? Нямат визия.
Бизнесът би подкрепил всеки, които има правила и план. Правим едно, при което ще започне започне растеж в този сектор на икономиката. Правим две, при което ще има растеж в свързани с първия сектор сфери. Правим три и за две или три години увеличаваме брутния вътрешен продукт с 1-2-3 или 6 %. Защо не. Постижимо е. Турция прави последните десет години годишно средно по 7.5 % растеж.Да, но анализатори предупреждават, че такъв растеж може да доведе до „прегряване” на икономиката…
Китайската икономика да е „прегряла? Винаги има нови пазари. Как ще прегрее икономиката. Пазарът регулира всичко.Чувал съм го това за „прегряването” , но това са приказки от времето на СИВ. Това са социалистически глупости. Не знам тези хора как ги говорят такива неща. Уж ги пращаха на курсове в Харвард. Не четат явно.Но така се създава впечатление, че българският бизнес е предпазлив и недоверчив към предизборните обещания на политиците?
Да, на това ни научиха политиците. Те за да бъдат избрани, са готови да говорят всякакви глупости. А това плаши много бизнеса. Ще дам пример с моя бизнес. Тези приказки с вдигането на осигурителните прагове , които и без това са много големи, стигнаха и до мен. Ние сме в ЕС. Сега ще пререгистрирам компанията в Лондон. Ще преназнача служителите си в Лондон. По техните заплати. Ще ги осигурявам там, тъй като те имат доста по-гъвкаво осигуряване, говоря за осигурителните фондове, ще плащаме в България само здравни осигуровки, които са минимални и ще ги командировам със заповед тук, в Бургас. И ще платя данъци, ама …на…среден пръст. Това е. Законно е, защото сме част от ЕС.
Всеки бизнес е предпазлив.Да, но заради тази предпазливост бизнесът и гражданите в България си държат парите в банки, а не ги инвестират в икономиката. Как в страните с развити икономики държавата има достъп до този ресурс от спестявания?
Това е голям проблем. Да започнем от плоския данък. От него се възползват само богатите. Който има полузаконни или незаконни доходи, защото те просто ги легализират. Ако някой „свие” 1 млн. лв и ги внесе в банката, плати си 10% данък, той ги узаконява. Никой не го пита откъде са парите. Данъкът е платен. Дори комисията „Кушлев” ползва тези постулати. Престъпление според нея е, когато има неплатени данъци, а това не е вярно. Но това е друга тема.
В България има 57 млрд. лв. в банките като депозити. Това са големи пари. Мъртви пари. Могат да ги ползват само банкери. По два начина. Единият начин е например западна банка да ги влага в други дейности на международните пазари, да генерира печалби. А вторият начин е например родна банка, еднолична собственост на някой олигарх, да налива средства в собствените му фирми.
Чух, че един такъв собственик не може да бъде съден за милионите, които е взел от своята банка, защото имал документ. Да има. Там пише, че на една дата е получил 260 млн. лв. Да, ама това е кредит, а отпускането на кредит става по правила на БНБ. Едва ли не, нарушението е само ако е взел парите без документ. Вижте само какво интересно тълкувание на закона.Но как този ресурс от 57 млрд. лв да влезе в икономиката на България?
За да заработи икономиката и трябват свежи пари. В бюджета ги няма. 57 млрд. лв налети в икономиката, могат да направят чудеса. Капитализмът е измислил работещ механизъм. Ако един човек работи и спечели 10 млн. евро за тази година и ги сложи в банка на влог, ще плати 75% данък, т.е 7.5 млн. евро. Това е последната промяна във френското законодателство. Ако обаче ги реинвестираш и вложиш в икономиката ,купиш ДЦК, купиш акции, тогава вече тази пари ще се влеят в икономиката и ще донесат БВП. Данъкът вече е много по-нисък. Можеш да спечелиш, можеш и да загубиш, но това е преценка. Могат парите да се инвестират в нискорискови, среднорискови или високорискови фондове. Това е вече работата на твоя инвестиционен посредник.
По този начин икономиката расте, държавата се развива, инвеститорът получава доход. Има свежи пари на пазара. Проблемът обаче на тази практика е в слабото място в българския закон за акционерните дружества. Направен е така, че ресурсът да се ползва от определени хора, а не от икономиката. Всички са така. Регистрирани са на странни места и никой не знае какво е процентното съотношение на акционерите. Абсолютно недопустимо е да има акционерно дружество от този тип, в който един човек да има 57% собственост. Обичайната практика по света е тази мажоритарна собственост да е 5-6%,7-8% . Повече не се допускат от комисиите по ценни книжа, за да не бъдат излъгани малките инвеститори и акционери. Тези милиони граждани, които инвестират. И точно дребните акционери, ако нямат дивидент, сменят управителния съвет на дружеството, а управителният съвет на акционерното дружество работи здраво, за да има печалби, дивидент, защото тогава има доходи лично за него. Така работи капитализмът в цял свят. Не и у нас. Тук е добре устроен комунизъм, крадлив болшевизъм. Мисля, че вече е ясно защо няма да се оправим.burgas-reporter.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *