Той просто не можеше да бъде спрян: 20 г. от дебюта на Кристиано за Юнайтед

Той просто не можеше да бъде спрян: 20 г. от дебюта на Кристиано за Юнайтед

Той просто не можеше да бъде спрян: 20 г. от дебюта на Кристиано за Юнайтед

16 август 2003 година може да е просто дата за повечето хора по света, но за тези, които са фенове на Манчестър Юнайтед, определено не е обикновен ден.

Преди точно 20 години първите си минути с червената фланелка записва португалски тийнейджър на име Кристиано Роналдо, който само четири дни по-рано е бил закупен от Спортинг (Лисабон) за 12 милиона паунда.

18-годишната надежда влиза в 61-ата минута срещу Болтън на „Олд Трафорд“, заменяйки един от любимите синове на клуба и част от „Випуск ’92“ – Ники Бът.

Това реално е първата стъпка на португалеца в големия футбол, под реалната светлина на прожекторите.

Срещу него е друг тийнейджър – 19-годишният Ники Хънт, който също дебютира в Премиър лийг и трябва лично да отговаря за опазването на бъдещата суперзвезда на световния футбол.

Кристиано има точно три докосвания до топката преди Хънт да му я отнеме с шпагат.

„Когато влезе, първо си помислих, че ми предстоят неприятности и че ще ме изяде жив. Бях играл около 70 минути и се справях ОК. Губехме само с 0:1, а честно казано, за мен първоначално той бе просот един играч.

Трябваше да му отнемам топката и два пъти му влязох много, много грубо. Но после всичко се промени и той започна да върти кръгчета около мен и да прави каквото си поиска“, спомня си Хънт в интервю за BBC Sport.

Както вече бе отчетено – талантът пристига в Юнайтед само четири дни по-рано. А пет дни преди да бъде трансфериран в английския колос, Роналдо е пленил всички с представянето си срещу селекцията на сър Алекс Фъргюсън в предсезонен мач срещу Спортинг (Лисабон).

По онова време в защитата на „червените дяволи“ са добре познати фигури като Рио Фърдинанд и Джон О’Шей. Рио разказва, че на полувремето на контролата в Лисабон е имал нужда от кислородна маска, за да се справи с набезите на енергичното хлапе от Мадейра.

След мача сър Алекс е категоричен, че не иска да си тръгва от Португалия без да си е осигурил услугите на крилото.

„Той е изключително талантлив футболист, нападател, който може да играе с двата крака и да се подвизава навсякъде – по фланговете или в средата на атаката. Категорично един от най-вълнуващите млади играчи, които някога съм виждал“, гласи изявлението на Фъргюсън, след като сделката официално става факт.

Освен това на „Олд Трафорд“ получава знаковата седмица – екип, който е останал свободен след трансфера на Дейвид Бекъм в Реал (Мадрид).

Хънт отново си спомня, че в дните преди мача пресата гърми какво ли не за Кристиано.

„Опитвахме се да го игнорираме, но нямаше как. Беше навсякъде по вестници, телевизията, интернет… Нямаше как да не му обърнем внимание. Когато го видях на загрявката, той беше просто едно слабичко хлапе с изрусена коса и много пъпки по лицето.

Първата мисъл беше – „Няма как да е толкова добър, колкото казват, прекалено е млад“. Но после видяхме за какво наистина става дума“, казва защитникът, който в крайна сметка записва 128 мача във Висшата лига.

В автобиографията си сър Алекс го описва като „най-талантливият играч, който съм тренирал“. А по време на превърналата се в легендарен момент контрола в Лисабон, шотландецът праща домакини на Юнайтед Албърт Морган, чиято задача е да намери директора Питър Кениън и да го докара в съблекалнята.

„Няма да си тръгнем от този стадион докато не подпишем с това момче“, лаконичен е Фърги. И се случва точно това.

Футболистите на Манчестър чакат на стадиона след края на мача, след като вече са се убедили във възможностите на CR7, но без да знаят, че забавянето се случва заради продължаващите преговори.

И до днес Кристиано описва Фъргюсън като „негов баща във футбола“, а чувствата между двамата са все така топли.  Роналдо да не си тръгна по мечтан начин по време на втория си престой на „Олд Трафорд“ през декември миналата година, но сър Алекс нямаше нищо общо с това.

Хънт е първият от многото защитници, на които ще им предстои да имат глаовоболия и да сънуват кошмари заради седмицата в червено отсреща.

„За мой късмет редовно играех срещу Джей Джей Окоча на тренировки. Той също бе страхотен играч, техничен и неудържим на моменти, но далеч от това, на което Кристиано бе способен. В първите пет минути си свърших работата да гледам топката и да го държа далеч от вратата, но след това той правеше каквото си пожелае. На моменти просто беше неопазим. Гледах го и се питах – как, по дяволите прави това?“, добавя бившият бранител.

Неоспоримо е, че още тогава талантът му е космически, но после Фъргюсън разказва, че е трябвало да поработи доста, за да се превърне от атрактивен в ефективен играч.

И постепенно нещата се случват.

 

В дебютния си сезон той вкарва едва шест пъти, но лека-полека еволюира и под ръководството на шотландския гений се превръща в невъобразимо добър футболист, стигайки до 42 гола през сезон 2007/2008 г. И до днес Хънт съжалява, че на онзи 16 август е взел фланелката на Рио Фърдинанд, а не тази с №7 и „Роналдо“ на гърба.

За финал обобщава, че всички от отбора му знаят какво се е случило в онзи последен четвърт час на „Олд Трафорд.

А днес, две десетилетия по-късно, всички по света са наясно с това кой е Кристиано Роналдо и на какво е способен. Защото продължава да го прави, макар и вече далече от Европа.

Но всичко започна в един августовски ден в Манчестър преди точно 20 години.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *