Трагедията с мълния на стадион: Според концесионера той отговаря на всички изисквания за безопасност

Трагедията с мълния на стадион: Според концесионера той отговаря на всички изисквания за безопасност

Критично остава състоянието на детето, ударено от мълния снощи в Русе. Както вече ви съобщихме, две 11-годишни момчета бяха поразени от гръм на стадиона в града, по време на футболна тренировка. Едното от децата почина, а институциите започват проверки за причините за тежкия инцидент.

Според очевидци мълнията е ударила внезапно, преди да завали поройният дъжд.

Снимка:
bTV

От футболния клуб са в шок от трагедията.

„Почти в самия край на тренировката се чу голям гръм, в който стана този нелеп инцидент, за съжаление с фатален край за едно от децата. Дай Боже, другото да се оправи. Ако е имало някакви предпоставки, ние винаги предпазваме децата, даже отлагаме тренировки, не се тренира в дадената ситуация“, каза Динко Дерменджев, треньор на децата.

Оцелялото дете е под денонощните грижи на лекарите от болница „Медика“, но резултатите от изследванията са тревожни. То е на апаратно дишане и в медикаментозна кома.

„От изследванията си личи една политравма на целия организъм. Засегнат е мозък, бял дроб, черен дроб. Състоянието е изключително тежко, критично, и тепърва сега ще започнат да се развиват усложненията от тази тежка травма“, заяви д-р Бланш Ангелова, началник на Интензивното отделение по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Медика“ в Русе.

Стадионът, където е станал инцидентът, е даден на концесия от община Русе преди пет години. Според концесионера той отговаря на всички изисквания за безопасност, а общината започва проверка.

„До тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона, което направено така, че всичко е заземено и всичко е обезопасено“, обясни д-р Симеон Симеонов, концесионер на спортния комплекс в Русе.

От общината ще окажат съдействие на близките на децата.

„Ще търсим семействата на детето, което почина, и на детето, което е пострадало, както другите деца, които са били на място в клуба. Ще търся възможност за психологическа подкрепа. Ситуацията е изключително тежка“, заяви Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

От прокуратурата също започват проверка. А довечера в 19 ч. феновете на „Дунав“ се събират да почетат паметта на загиналото дете.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *