ТРАФИК НА БЕБЕТА: Говори една от жените, родила и продала 5 деца в Гърция (ВИДЕО)

ГДБОП и прокуратурата иззеха десетки хиляди артикули от 15 склада в „Слънчев бряг“ и Свети Влас

ТРАФИК НА БЕБЕТА: Говори една от жените, родила и продала 5 деца в Гърция (ВИДЕО)

На 8 август на остров Крит бе разбит канал за трафик на бебета, при който властите задържаха четирима души за незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета. Сред експлоатираните жени са и българки. От разследването на острова стана ясно, че търговията с новородени не е отшумяла, а напротив – мрежата става все по-голяма. Жените с български документи пък са били жители на Югоизточна България – Бургас, Камено, Айтос, Сливен и Варна.

Екипът ни отиде в Камено – мястото, което вече 20 години, е инкубатор за чужди бебета. Сега бременни няма. Всички, които очакват бебета или даряват яйцеклетки, са в чужбина. Срещаме Зина, която живее с двамата си сина в махалата в Бургас. Вярва че на другите деца, които е родила и продала за осиновяване, е дала много по-голям шанс за хубав живот.

„Родих ги в Атина. Предадох ги на една жена в такси и това беше. Там ще ги гледат по-добре, а тук е мизерия. През живота си съм раждала 7 пъти и имам 1 аборт”, споделя жената.

За едно бебе организаторите разделяли между 15 и 30 хиляди евро, разказва Зина. В схемите със сурогатното майчинство част от печалбата отивала и при лекари. Голям брой от жените само дарявали яйцеклетки, което струвало около 1500 евро. Според българското законодателство сурогатното майчинство е забранено.

„В последните три години нямаме осъдени лица. Това беше в един по-ранен период, където имаше доста производства – около 20 на година. Тогава беше и бумът на трафикиране и на установяване на този вид престъпление”, коментира районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

„ФАБРИКА ЗА БЕБЕТА“ в Гърция: Как българки се оказаха сред експлоатираните жени

Освен Зина, други майки, продавали бебета си, не успяваме да срещнем. В Районна прокуратура в Бургас има само четири досъдебни производства от минали години и нито един подаден сигнал за трафик на бебета или яйцеклетки.

„Като причина мога да посоча, че голяма част от лицата вече не живеят на територията на съдебен район Бургас. Същите са изнесени към западна Европа или Гърция“, поясни Маркова.

Докато преди години жените от Камено и съседните селища са склонявани да продадат бебетата си, сега тенденцията е различна, разказват разследващите. Жените сами търсят трафикантите. И след раждането остават в чужбина. До следващото бебе.

Българки са сред експлоатираните жени в разкрития „завод за раждания“ в Гърция

Макар тези престъпления да са труднодоказуеми, схемите не са тайна. А профилът на жените е един и същ – с нисък социален статус и необразовани.

През последните две години Камено е преобразено, а ромските фамилии вече имат големи и хубави къщи. Един от осъдените за трафикиране на бременни жени в Гърция е Латиф. Той и съпругата му са в затвора с десетгодишни присъди. Съседите им ги описват като добри хора. Всички обаче знаят от какво е печелил. Жена му помагала в набирането и увещаването на жени да продадат децата си. А такива в Камено, Бургас, Ямбол и Айтос имало много.

Намираме Латиф пред бургаския затвор. На улицата е за да участва в строителни дейности. Мъжът е на лек режим и скоро ще бъде на свобода. Споделя ни, че се чувства изигран, защото е в затвора от осем години, а жените и останалите участниците в голямата мрежа за трафик останали ненаказани.

Междувременно пътят на трафикираните деца е различен. Някои от бебетата биват осиновявани в Гърция, други се продават в трети страни като Швейцария, Австрия или Англия.

Темата за сурогатството коментира PR експертът и бивш депутат Калина Крумова в ефира на  „Събуди се”.   

„Това, което виждаме, е уродливата страна на монетата. Донорството на яйцеклетки е едно от най-благородните неща, които могат да се случат. То не е забранено със закон. Не казвам, че това е доброто решение, просто казвам, че проблемът има и друга страна. Репортажът показа, че когато българина иска да се облагодетелства от нещо, той намира начин да го направи. У нас това не е разрешено и затова отиват и го правят в Гърция. Не мога да си представя как е възможно едни хора с репродуктивен проблем, който медицината е разрешила, у нас да ги караме да се чувстват престъпници, защото искат деца и да отиват в държави, където това е регулирано”, каза тя в студиото на предаването.

Репортер: Елена Танева

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *