Треньорът на Нургюл Салимова пред bTV: Партията беше с обрати, продължаваме борбата

Треньорът на Нургюл Салимова пред bTV: Партията беше с обрати, продължаваме борбата

„Партията беше с обрати. Първо преимуществото беше за рускинята. После за Нургюл. После трябваше да се защитава за теоретично реми. Не беше лесно да се защити, но успя да се защити. Предстои тайбрек“.

Това каза пред bTV Живко Жеков, треньорът на Нургюл Салимова, след второто реми с Александра Горячкина от Русия, като добави, че „борбата продължава“.

Как протече партията между двете – вижте на btvsport.bg:

Според Жеков не може да се направи прогноза за изхода от финала на Световната купа по шахмат между Нургюл и рускинята.

„Който има по-здрави нерви, който има повече късмет – той печели. То е като при дузпите във футбола“, допълни той.

Нургюл Салимова е сама на турнира в Баку, Азербайджан, а треньорът ѝ обясни защо:

„Причината е, че тези турнири са скъпи. На вечер стаята ѝ струва по 120 долара. Липсата на средства. Беше ѝ помогнато от един наш добър приятел спонсор, за да отиде и да започне да играе в първия кръг, който е около пет дни. Оттам нататък сама си плаща с наградата, която ще вземе. Това е причината да няма никой с нея там. Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, подчерта Живко Жеков. Финансова помощ може да се получава от спонсори, уточни треньорът.

„Нургюл е лице на всички. Тя е нашето момиче, което ние сме изпратили там. Българската шахматна федерация тази година не получава финансиране от Министерството на спорта. С лични средства успя да отдели 1000 лева“, коментира още той.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *