Трима пожарникари пострадаха при спасяване на село от огнен капан

Трима пожарникари пострадаха при спасяване на село от огнен капан

Трима пожарникари пострадаха при спасяване на село от огнен капан

Трима пожарникари са пострадали при гасенето на огъня в гората край бургаското село Кубадин, предаде БНТ. Обявено е и частично бедствено положение. Огънят избухна малко след полунощ на 20 август.

Заради разрастването на огъня е сформиран специален щаб от началника на националната пожарна. 8 екипа огнеборци, горски служители, 30 военни и два хеликоптера от сутринта се борят със стихията, за да не стигне до селото.

„Овладян, да, но не и локализиран, продължава да се развива. В момента, след като спасихме селото, разпределяме вече екипите, които имаме на място, така че да го локализираме и впоследствие да бъде загасен. През целия ден има много силен вятър и това затруднява всички ни“, обясни гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Обявихме частично бедствено положение, за да получим подкрепа от военните и въпросните хеликоптери. В момента вече границите на селото са обезопасени, ще останат наблюдаващи възможно най-късно, включително и пожарни“, каза Пламен Янев, областен управител на Бургас.

В епицентъра на стихията пострадаха трима огнеборци. На един от тях се наложи да му бъдат направени вливания.

„Леко е обгазен, ниско кръвно, включваме нещата, не се е хранил, виждате какво е. Просто овладяваме ситуацията. Няма изгаряния, няма счупвания“, каза Недялко Генчев, фелдшер в ЦСМП-Средец.

Дежурни от всички екипи, които се включиха в гасенето на пожара, ще останат тази нощ в село Кубадин по местата, където огънят евентуално може да пробие, а сутринта ще бъде направен нов обход, каза още областният управител на Бургас. В момента около селото е изградена обезопасителна ивица, която ще се наблюдава до утре сутринта как ще се развие. И се наблюдава фронтът на пожара към други горски масиви, където също сме предприели действия да не се разпространи“, посочи още Янев.

Над 5000 декара смесена гора вече е изгоряла. Причините за огъня към момента са неизвестни.

Пожар в Старозагорски минерални бани

Пожар избухна следобяд в неделя и северно от детската градина на Старозагорските минерални бани. На място са изпратени екипи на пожарната. В гасенето на огъня са се включили и доброволци, съобщи кметският наместник на селото Станчо Станчев пред БНР. Те са успели да спрат разпространението на огъня в смесените гори над курорта. По непотвърдена информация пожарът е възникнал в резултат на паднало дърво, което къса жиците на далекопровод. 

Продължава борбата с огъня в Сакар планина

В община Свиленград обявиха бедствено положение заради пожара, а със заповед на областната управа се забраняват всички дейности в горски и земеделски площи. Висока температура, силни пориви на вятъра и пламъците се разгърнаха на 15-километров фронт при Младиново, Пъстрогор и Момково на площ от 10 хиляди декара. Знае се, че пожарът е тръгнал след почистване на пасище в землището на село Младиново.

„Такива са предположенията – че пасище на Младиново е било почиствано и оттам е тръгнал огънят. Засега обаче категорични такива доказателства няма“, каза областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Пожарът все още не е овладян: „Остава сложна обстановката, екипите продължават работа. Огънят не се разраства на север на запад, но тежък е теренът в участъка на изток“, обясни Райчева.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *