„Тримесечната си дъщеря я къпя всеки ден“: Замърсено ли е морето? От РЗИ-Бургас подготвят опровержение

„Тримесечната си дъщеря я къпя всеки ден“: Замърсено ли е морето? От РЗИ-Бургас подготвят опровержение

Замърсено ли е морето по Южното Черноморие? Резултати от проучване на Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ показва, че от 11 изследвани места – 7 са мръсни.

Според местната власт и здравната инспекция изследването не е коректно.

Според проучването двата най-мръсни плажа са Попският на Царево и Южният на Приморско, където се влива река Дяволска.

На Попския плаж пробите показват замърсяване 40 пъти над нормите. Пробите вероятно са взети от тази част, където се влива малка рекичка.

Този плаж не се посещава от летовници от години. Освен онази малка част, откъдето здравните власти взимат периодично проби, тъй като според тях това е зоната за къпане. Резултатите от техните проби не показват отклонения от нормите.

„Наистина е мръсен – водата и по принцип цялата ивица, за най-голямо съжаление. Замърсяването идва най-вероятно от нас. Никой не се организира да си почисти след него“, коментира Елеонора Исаева.

Питах се дали са отпадни води, канализационни – това, което изтича, и вие го виждате и не можах да си отговоря“, казва Мариана Гинева.

„Този плаж не се ползва повече от 20 години. Аз недоумявам защото точно на този плаж се е направила въпросната проверка, при положение че в Царево има над 10 плажа“, коментира общественикът Стоян Чайков.

Според проучването сред замърсените плажове е и Централният плаж на Бургас.

„Ако има нещо скрито – отнякъде да се влива, да кажем, от пристанище или някоя друга наблизо сграда – да, но плажът е открит, водата циркулира. Нямам никакво обяснение“, посочва неговият управител Николай Иванов.

„Тримесечната си дъщеря я къпя всеки ден в морето“, казва старши спасителят Жельо Костадинов.

Според Асоциация активни потребители пробите са взети в пика на сезона от висококвалифицирани микробиолози и вирусолози.

„Методиката е стандартизирана. Тестовете могат да се правят и от студенти. Проблемът не е там. Време е да се ориентираме към източниците на замърсяванията. РЗИ, екоинспекциите и местните власти трябва да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани така, че цяла година работят много добре, но като дойдат многото хора през юли и август, започват да преливат“, каза изпълнителният директор Богомил Николов.

От здравната инспекция в Бургас обясниха, че подготвят опровержение.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *