Троян стана първата община, регистрирана като земеделски производител

Троян стана първата община, регистрирана като земеделски производител

Троян стана първата община, регистрирана като земеделски производител

Троян е първата регистрирана като земеделски производител община, съобщи кметът Донка Михайлова, цитирана от БТА.

„Общината е и първата, която започна да произвежда плодове, зеленчуци, мед, подправки по екологосъобразен начин, без намеса на химикали, с които да храни децата в детските градини и ясли, и детска млечна кухня с екологично чиста продукция. Това наложи да минем през редица административни процедури, една от които е регистрацията ни като земеделски производител. Това е малко странно изискване на закона – да се регистрираме, за да произвеждаме продукция върху собствената си земя и да я внасяме в собствените си детски градини, ясли и детска млечна кухня, но правилата трябва да се спазват“, добави Михайлова.

Тя посочи още, че понякога част от продукцията се насочва също към социалните институции и домашен социален патронаж.

Общината е регистрирана и като производител на мед.

„Нашата радост е свързана с това, че според анализ на Регионалната здравна инспекция показателите за здравния статус на децата стават все по-добри. Намалява броят на затлъстелите, както и на болните от диабет деца. Считаме, че това е в резултат на здравословното хранене и активното спортуване“, посочи кметът.

Тя припомни, че производството на Община Троян е започнало преди няколко години със сливова градина, след това – и ябълкова.

„Постепенно дойде и вдъхновението ни да направим оранжерии. Започнахме с производство на зелени салати, лук, репички, включихме домати, пипер, краставици. Роди се и идеята за създаване на картофена нива. Пчелари ни подариха пчелни семейства и започнахме производство на мед. Тази година обогатихме продукцията, която произвеждаме и с подправки“, добави Михайлова.

По думите ѝ за всичко това се грижат двама човека, а в по-натоварените периоди са включва и външна фирма. Често помагат и служители на общинската администрация, както и деца.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *