Тук цените на имотите се удвоиха за последните 12 години

Тук цените на имотите се удвоиха за последните 12 години - 1

Тук цените на имотите се удвоиха за последните 12 години

На германския пазар на недвижими имоти през последните няколко години се наблюдава значително увеличение на цените на имотите. По данни на Postbank за 2023 г. имотите за препродажба в Германия са поскъпнали средно със 77%. Този ръст се наблюдава в различни части на страната, като в някои е по-значителен, отколкото в други.

Един от районите, в които има значително увеличение на цените, е Берлин. Германската столица се превърна в популярна дестинация както за местни, така и за международни инвеститори, което доведе до скок в търсенето. В резултат на това средната цена на квадратен метър в Берлин се е повишила със 120% от 2012 г. насам, което го прави един от най-скъпите градове за закупуване на недвижими имоти в Германия.

Друга област, в която се наблюдава значително покачване на цените на недвижимите имоти, е Мюнхен. Баварската столица винаги е била известна с високия си стандарт на живот и силна икономика, което я прави привлекателна инвестиционна дестинация. От 2012 г. средната цена на квадратен метър в Мюнхен се е повишила с 85%. Така баварската столица се превръща във вторият най-скъп град в Германия след Берлин.

Други области, в които се наблюдава осезаемо увеличение на цените на имотите, са Франкфурт, Хамбург и Щутгарт. Всички тези градове са основни икономически центрове в Германия, привличащи както местни, така и международни инвеститори. Средната цена на квадратен метър във Франкфурт е нараснала със 70% от 2012 г. насам, а в Хамбург и Щутгарт съответно с 60% и 55%.

Въпреки това, не във всички области се наблюдава скок в цените на имотите. Обезценяване се отчита в Гелзенкирхен, разположен в германския регион Рур. Областта се бори с висока безработица и обезлюдяване, което води до намаляване на търсенето на недвижими имоти. От 2012 г. средната цена на квадратен метър в Гелзенкирхен е намаляла с 10%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *