Туристическият бизнес ще съди изнеслите негативни данни за замърсяването на Черно море

Туристическият бизнес ще съди изнеслите негативни данни за замърсяването на Черно море - 1

Туристическият бизнес ще съди изнеслите негативни данни за замърсяването на Черно море

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха в позиция, изпратена до медиите, че ще предприемат „всички необходими и разрешени от закона действия срещу грозната атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по българското Черноморие“, съобщи БТА.

Позицията им е по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Активни потребители“ за замърсяване на плажовете и водата в морето.

„Ще атакуваме всяко недоказано, клеветническо твърдение и мероприятие, търсещо евтина популярност и реклама, уронващо престижа и доброто име на българския туристически продукт! Заявяваме, че се доверяваме изключително на българските здравни власти и институции които констатират и контролират здравните и санитарно хигиенните норми“, допълват в позицията си от АТИБ и КБТБ.

Те посочват, че е странно защо българската прокуратура все още не се е самосезирала по случая. „Нашите юристи вече работят и подготвят съответните искове, с които да бъде потърсена отговорност на тези, които стоят зад преднамерената атака“, посочват в позицията си.

„Странните данни, изнесени от Асоциация „Активни потребители“, вече бяха отречени от официалните български власти, което говори единствено за целенасочен удар, целящ всяване на паника и отлив на туристи. Фрапиращо в случая е и, че Министерството на туризма и лично министър Зарица Динкова не взеха никакво отношение“, допълват в становището си от двете обединения.

Според изследването, оповестено от „Активни потребители“, най-чиста е водата при плаж Хармани, а най-мръсна – при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска – търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли – 2 август, посочват от асоциацията.

Вчера Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните. От ведомството категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

В пост в социалните мрежи днес министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че Черноморието е чисто и не е опасно. „Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда“, написа Попов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *