Турскaтa икономика е нараснала с 3,8% през второто тримесечие

Турскaтa икономика е нараснала с 3,8% през второто тримесечие

Турскaтa икономика е нараснала с 3,8% през второто тримесечие

Турскaтa икономика е нараснала с 3,8 процента на годишна основа през второто тримесечие на 2023 г., показват данни на Турския статистически институт (ТюркСтат), цитирани от частната телевизия НТВ и БТА.

Турската икономика отчита растеж от 3,5 процента спрямо предходното тримесечие с отчитане на сезонните фактори, информира ТюркСтат.

През първото тримесечие растежът на турската икономика бе ревизиран от 4 процента на годишна основа на 3,9 процента, напомня НТВ.

Сред секторите, отбелязали най-бърз растеж през второто тримесечие на годината, са секторът на услугите – 6,4 на сто, строителството – 6,2 на сто, държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности – 5,1 на сто, финансовите и застрахователните дейности – 4,9 на сто. В същото време промишлеността се е свила с 2,6 процента, а професионалните, административните и спомагателните дейности – с 1,2 процента.

Разходите за потребление на домакинствата са се увеличили с 15,6 процента през разглеждания период в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват още данните на ТюркСтат.

Вносът на стоки и услуги е нараснал с 20,3 на сто през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година, а износът е намалял с 9 процента.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *