Турция може да си позволи Майдан made in USA, ние не

Турция може да си позволи Майдан made in USA, ние не

За Южен поток и загубите за България вече е безсмислено да се говори, ориентацията на Русия към Турция като заместител на транзитна територия се виждаше с просто око още през лятото – http://bnr.bg/post/100431071/doc-darina-grigorova-ako-balgaria-ne-napravi-stapki-za-ujen-potok-shte-gi-napravi-turcia.
За пропуснатите ползи – трудно е да се каже за кого са повече – за обществото ни или за професионалните “русофили” с обещаните комисионни. Протестърските зурли могат да тържествуват – тяхното виждане е половиндневно, дори не и за целия ден. За “суверенитета” на държавата ни отдавна може да се говори само в минало време – не е новина. Има един детайл, който обаче не бива да забравяме – максимата, че “там, където минава тръбата, там идва войската”, ако нямаш своя такава. ​
България е периферия на ЕС във всеки смисъл, но в случая с Южен поток беше и най-слабото звено – уязвимо заради началото на тръбата. При тръгване на проекта при тази геополитическа битка на САЩ и Русия за Европа ние щяхме да сме обект на истински Майдан – не с балончета, а с коктейли Молотов и прочее екстремистки екстри от всякакъв калибър – ислямисти у нас, колкото искате.
Украйна без газотранспортната си система нямаше да е важна за откъсването на ЕС от Русия и евразийския пазар – нямаше да има газови войни и прочее механизми за политическо изнудване. Турция е милитаризирана и авторитарна –достатъчни уловия, за да се справи с евентуален опит за Майдан (като турски или като кюрдски вариант), защото натискът ще бъде пренасочен към нея. Ислямският халифат засега неофициално продава петрол на Турция, но никога няма да е късно да бъде пренасочен към излаз на море и към Джейхан.Бедата за България, която може да бъде предотвратена, е шистовата технология, защото отрови ли се водата ни, връщане назад няма – разпадът ни ще е необратим.
А Европа, за момента дехристиянизацията там води до деевропеизация с бързи темпове, плюс демографски взрив на младо и демонстративно неевропейско като поведение население, което лесно може да изроди традиционния ислям в ислямизъм. Откъсването на ЕС от Русия ще провинциализира Стария континент като трансатлантическа периферия, а ние ще останем провинция на провинцията в най-добрия случай, защото центровете на икономическия растеж и на силни държавни образувания със здрави общества, не отритнали традиционните семейни ценности, се изместват на Изток – в Евразия. При продължаване на тази политика на колективно самоубийство от Европа ще остане само името, като от Атлантида. Дарина Григорова
Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *