Турция наруши мълчанието за щурма на Русия

Турция наруши мълчанието за щурма на Русия - 1

Турция наруши мълчанието за щурма на Русия

Турските власти са предупредили Русия във връзка със случая, при който руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели по товарния кораб „Шукрю Окан“ в международни води в Черно море, съобщи Центърът за борба с дезинформацията към Дирекцията по комуникациите на турския президент в изявление на своя профил в социалната мрежа Екс (X, доскоро Туитър). С това официалните власти в Анкара нарушиха мълчанието си, което бе критикувано от опозиционните среди в страната, предаде БТА.

Центърът за борба с дезинформацията към Дирекцията за комуникации на президента отбелязва, че противно на твърденията, че Анкара не е реагирала, турските власти са предупредили събеседниците си в Руската федерация, че трябва да бъдат избягвани подобни инициативи, които ще засилят напрежението в Черно море. Според Центъра твърдението, че „руски военни са щурмували турски кораб, а турското правителство не е реагирало“ е манипулативно. Центърът подчертава, че случаят е станал не в турски, а в международни води, както и че макар собственикът на плавателния съд да е турчин, то това не е кораб, плаващ под турски флаг, а международното право отдава значение не толкова на името или националността на персонала, колкото на държавния флаг.

Още новини от Украйна

„Въпреки всичко това след намесата по отношение на кораба събеседниците в Руската федерация бяха подобаващо предупредени, че подобни инициативи, които ще засилят напрежението в Черно море, трябва да бъдат избягвани“, пише още в съобщението. Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че патрулният кораб на руския Черноморски флот „Василий Биков“ е произвел предупредителни изстрели, след което негови представители са се качили на борда на товарния кораб „Шукрю Окан“, плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау. Причината за стрелбата е била, че капитанът на товарния кораб не е реагирал на командата да спре за проверка. Случаят се е разиграл на около 60 км от северозападното крайбрежие на Турция, в международни води, но близо до Истанбул, посочва Ройтерс.

След като напусна зърнената сделка на 17 юли, Русия обяви, че ще приеме всеки кораб, приближаващ се към украински пристанища в Черно море, като потенциална военна цел. Споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, гарантираше безопасен износ на зърно от Украйна. Киев определи случая с кораба „Шукрю Окан“ като грубо нарушение на международното право и „пример за целенасочената политика на Русия за застрашаване на свободата на корабоплаване и сигурността на търговския воден транспорт в Черно море“.

Мълчанието на турските власти във връзка с инцидента – първия случай, в който търговски кораб бе обстрелван след оттеглянето на Москва от Споразумението за зърнения коридор, бе посрещнато с критики сред опозиционните представители в Турция. Бившият турски посланик във Вашингтон и депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Намък Тан качи в профила си в Екс видеозапис от случилото се, публикуван от Русия, и критикува мълчанието на министерството на външните работи по този въпрос. „Каква е причината за това безмълвие?“, попита Тан. Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също зададе въпроса „Защо?“.

„Руското министерство на отбраната разпространи в пресата кадри от нахлуването на руски войници на турския кораб „Шукрю Окан“ в Черно море и така нашият народ научи за случилото се. Държавата на Сарая не е направила никакво изявление по темата. Защо?“, попита Кълъчдароглу в социалната мрежа. Агенция Ройтерс публикува анализ по темата, в който отбелязва, че рейдът на Русия „придвижва въздействието от войната в Украйна към друга граница на НАТО и повишава залозите в момент, когато Анкара се опитва да убеди Москва да се върне към споразумението за износ на зърно“. Анализатори определиха случая като тест за решимостта на президента Тайип Ердоган да поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, когото той покани в Турция този месец, за да обсъдят възобновяването на т.нар. зърнена сделка, сключена с посредничеството на ООН, пише още Ройтерс.

„Този вид агресия, упражнявана толкова близо до Истанбул, остана без реакция и не зачита цялостните права на Турция“, каза Йорук Ъшък, геополитически анализатор от базираната в Истанбул консултантска компания Bosphorus Observer. „Мълчанието на Анкара е странно, но показва, че тя все още разчита Путин да я посети и да се върне към сделката за зърното“, допълни той, цитиран от британската агенция. Откакто Русия излезе от споразумението миналия месец, както тя, така и Украйна отправиха предупреждения и извършиха нападения срещу плавателни съдове край бреговете си, което породи опасения, че рискът за търговските кораби навсякъде в морето може да се засили, посочва още Ройтерс.

Според друг цитиран от агенцията експерт – Айдън Сезер, бивш турски дипломат и външнополитически анализатор в Анкара, руската инспекция на плаващия под флага на Палау кораб „Шукрю Окан“ технически се е състояла във военна зона, като се имат предвид предупрежденията на Москва и Киев за корабите. Предвид факта, че е изпратила въоръжени безпилотни самолети и други оръжия на Украйна, като същевременно твърди, че е неутрална във войната, „за Турция е много голямо предизвикателство да намери своя глас по този въпрос“, каза той, цитиран от Ройтерс. Засега няма потвърдена дата за евентуална среща между президентите на Турция и Русия, която според публикации в турския печат би могла да се състои в края на този месец или началото на септември. Очаква се руският лидер Владимир Путин да пристигне на посещение в Турция, но е възможно също и да бъде осъществена визита от турска страна, съобщи турската телевизия А Хабер. В началото на август говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че мястото и точната дата на срещата между президентите на Русия и Турция предстои да бъдат съгласувани по дипломатически канали и че „не е задължително“ разговорите да се състоят в Турция.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *