Турция работи с ООН по инициатива за възобновяване на „зърнения коридор“

Турция работи с ООН по инициатива за възобновяване на „зърнения коридор“

Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на „зърнения коридор“ през Черно море и е възможно Истанбул да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев, целящи да възстановят функционирането на коридора, пише турският в. „Сабах“.

Анкара се опитва да възроди Черноморската инициатива възможно най-скоро вместо да бъдат използвани алтернативни маршрути, отбелязва изданието.

След като Русия се оттегли от 17 юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на „хуманитарен коридор“ в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ. Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който да инспектира товарите. Срокът на действието на сделката, който бе удължаван два пъти преди това, изтече на 17 юли, а Москва обяви, че няма да подновява участието си в споразумението.

„Зърненият коридор“ е доказал своята ефективност с транспортирането на близо 33 милиона тона зърно до световните пазари, а откакто Русия преустанови действието на споразумението, цените на зърното в по-слабо развитите страни се повишиха с около 15 процента, а войната между Русия и Украйна се задълбочи, пише още „Сабах“. Само за един месец след спирането на инициативата в резултат на бомбардировки са били повредени 220 000 тона зърно, достатъчни за изхранването на 810 000 души за една година.

За да се избегне задълбочаване на последствията в световен мащаб от спирането на „зърнената сделка“, Турция работи с ООН по проектопредложения за повторно въвеждане на коридора в експлоатация. За да започне коридорът да функционира отново, е възможно в Истанбул да се проведат технически преговори между Москва и Киев, твърди още вестникът, позовавайки се на източници.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *