Убийства, мъчения и сексуално насилие на деца – само част от престъпленията на Русия в Украйна

Убийства, мъчения и сексуално насилие на деца – само част от престъпленията на Русия в Украйна

Убийства, мъчения и сексуално насилие – това са само част от престъпленията на Русия срещу деца в Украйна, пише Си Ен Ен. Киев е започнал разследване на повече от 3000 криминални случая из цяла Украйна, в които са намесени деца.

В тях също се включва и силово депортиране в Русия. Данните идват от прокурор Юлия Усенко, която отговора за детските права в прокуратурата на Украйна.

Снимка:
Getty Images / Reuters

„Често тези случаи са комбинирани с мъчения и нелегално задържане“, коментира тя на пресконференция.

Според данните на Усунко поне 75 деца са пострадали от някаква форма на насилие и измъчване в ръцете на руските сили. 69 от тях са в населеното място Яхидне. Децата били държани в мазето на местното училище заедно с родителите им, като условията били равносилни на мъчение.

Снимка:
Getty Images / Reuters

Изолирани случаи на детско насилие има също в Херсон и Харков. Част от децата били задържани, защото според Русия те разпространявали информация за движението на военните части.

„Тези деца са държани в зали за измъчване заедно с възрастните. За окупаторите няма никакво значение дали става въпрос за възрастен или малолетно дете“, казва прокурорът.

Снимка:
Getty Images / Reuters

Данните за тези случаи са събрани най-вече от региони, които Украйна успява да освободи. Сред тях има и 13 случая на сексуално насилие на деца, като най-малкото е момиченце на 4 години.

Русия не коментира твърденията на Усенко, а в миналото категорично е отричала да е извършила каквито и да било военни престъпления в Украйна.

Снимка:
Getty Images / Reuters

Според изчисленията на Киев около 19 500 деца са били депортирани насилствено в Русия, където са осиновени от руски семейства. Някои от тях били изпращани в лагери, където преминавали през „политическо образование“, включително и военно обучение.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *