Убийство от трети опит: Алексей Петров бе застрелян в гората над Драгалевци (обзор)

Убийство от трети опит: Алексей Петров бе застрелян в гората над Драгалевци (обзор)

Убийство от трети опит: Алексей Петров бе застрелян в гората над Драгалевци (обзор)

Бившата барета в Специализирания отряд за борба с тероризма и настоящ преподавател по национална сигурност Алексей Петров бе застрелян в гората над столичния квартал „Драгалевци“. Третият атентат срещу 61-годишния бизнесмен се оказа успешен – Петров издъхна на място.

От МВР съобщиха, че сигналът е подаден в 12.20 часа на тел. 112, като при пристигането на екипите на полицията и Спешна помощ край пътеката под междинната станция „Бай Кръстьо“ на Драгалевския лифт са открити безжизненото тяло на мъж и ранена жена. 

48-годишната пострадала бе транспортирана с линейка и полицейски ескорт до Университетската болница „Пирогов“, където бе вкарана в операционната. Директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров съобщи, че състоянието й е тежко, след като куршум е пронизал едната й ръка, а след това е влязъл в гръдния кош.

Два екипа ортопеди и травматолози оперираха простреляната, чието име не бе съобщено официално от МВР и прокуратурата. По непотвърдена информация малкото име на жената е Мирослава и тя често придружавала Алексей Петров на разходка в планината. От „Пирогов“ уточниха, че ще дадат повече информация за състоянието на пострадалата на брифинг в четвъртък, 17 август.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че Алексей Петров се е разхождал по обичаен за него маршрут и е бил придружаван от трима охранители, когато е извършено убийството. Гардовете са разпитани, а Тодоров допълни, че е сформиран оперативен щаб, който работи по разпределението на задачите за разследване на тежкото криминално престъпление. От вътрешното ведомство обаче отказаха да коментират възможните версии за покушението, както и имат ли евентуални заподозрени – както поръчител, така и извършител. Няма официални данни и с какво оръжие е стреляно по Петров, но по неофициална информация става въпрос за пушка или автомат. 61-годишният бизнесмен е улучен в главата.

Междувременно справка в системата на съда показа, че украинецът Роман Логвиненко, който бе осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г., е предсрочно освободен от затвора през май тази година от Софийския апелативен съд. Три инстанции признаха за виновен чужденеца и го осъдиха на 10 години „лишаване от свобода“. Апелативните магистрати обаче постановяват условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май и му налагат изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то е 2 години, 6 месеца и 11 дни, тъй като имало достатъчно доказателство, че се е поправил.

Огледът на местопрестъплението продължи над 7 часа, а полицаи блокираха входовете и изходите на София. Така по пътя от хижа „Алеко“ към София се образува километрична колона от автомобили. Минути преди 20 часа беше вдигната кола в близост до хижата, за която се предполага, че е на Алексей Петров или на придружителката му. Междувременно полицейски пост проверяваше всички автомобили, които пътуват от София към Монтана през прохода Петрохан, заради което се образува 3-километрова колона.

Лидерите на част от парламентарно представените партии излязоха с позиции в социалните мрежи след убийството на Алексей Петров. От ГЕРБ-СДС и ДПС обаче запазиха пълно мълчание. Първите реакции на политиците бяха, че държавата се връща в едни позабравени години на мутри и поръчкови убийства. Съпредседателят на управляващата ПП Кирил Петков се обяви за спешна реформа в сектор „Сигурност“ и обеща, че кабинетът ще я предприеме. Според бившия вътрешен министър и настоящ лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов много неща около делото „Октопод“, по което подсъдим бе Петров, са останали неизказани.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пък коментира, че Алексей Петров е архитект на сглобката по съставянето на настоящото правителство, както и гарант за трайността на тази сглобка, затова на този акт трябва да се гледа с изключително внимание. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов припомни близостта на бившата барета с ПП-ДБ и прогнозира още убийства на политици, а председателката на столетницата Корнелия Нинова намеси името на Бойко Борисов. „Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари“, атакува Нинова лидера на ГЕРБ.

Според лидера на ИТН Слави Трифонов убийството на Алексей Петров е било предизвестено. Той настоя да стане ясно дали убийството на бизнесмена Красимир Каменов-Къро в ЮАР, смъртта на единия от братя Галеви – Ангел Христов и бомбената експлозия срещу Иван Гешев имат връзка с покушението срещу бившата барета. Според Трифонов е важно да се изясни и дали застреляният бизнесмен е бил посредник между ГЕРБ и ПП за преговорите за кабинет и имал ли е общ бизнес с бащата на Кирил Петков. 

От партия „Български възход“ пък поискаха президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради „безпрецедентна криминална сага, характерна за годините на ранния български преход“.

В официално съобщение до медиите от застрахователната компания „Лев Инс“, на която Алексей Петров бе съосновател, изразиха увереност, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по „разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“. От дружеството отрекоха и появилите се информации, че простреляната жена е Мирослава Спасова, член на Управителния съвет на „Лев Инс“. Съболезнования изказаха и от Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор бе Петров, както и от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където повече от 15 години 61-годишният бизнесмен бе преподавател.

Утре се очаква повече официална информация от Софийската градска прокуратура, която ръководи разследването.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *