Украинските сили отблъскват руските атаки в Харковска област

Украинските сили отблъскват руските атаки в Харковска област

Ситуацията в Харковска област е трудна, но силите на Украйна отблъскват руските атаки и през последната седмица са превзели няколко квадратни километра, заяви украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр, цитирана от Ройтерс.

Миналата седмица украинските въоръжени сили заявиха, че Русия провежда настъпление към град Купянск в Харковска област. „Ситуацията в посока Купянск е трудна. Противникът не изоставя плановете си за придвижване напред и струпва допълнителни сили“, съобщи Маляр пред националната телевизия. „Ние сме уверени в нашите защитници, но там им е много трудно“, каза тя, като подчерта, че „врагът не напредва“, предаде БТА.

Украинските сили напредват на юг от Бахмут, който бе превзет от руските сили през май, и са освободили още три квадратни километра през последната седмица. Няма обаче значителни промени в ситуацията в южната част на страната, където украинските сили се опитват да разделят руските сили и да достигнат Азовско море.

„Не бива да подценяваме врага“, подчерта Маляр. „Всички трябва да бъдем търпеливи и да подкрепяме нашите въоръжени сили“, каза още тя.

В четвъртък украинските въоръжени сили заявиха, че са постигнали успехи на югоизточния фронт, напредвайки от новоосвободеното село Урожайно. Миналата седмица обаче американски представител заяви, че не изглежда вероятно украинските сили да успеят да достигнат и превземат окупирания от Русия стратегически град Мелитопол в рамките на контраофанзивата си.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *