Украйна и Швеция обявиха засилено сътрудничество в отбранителния сектор

Снимка: iStock

Украйна и Швеция обявиха засилено сътрудничество в отбранителния сектор

Президентът Володимир Зеленски и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон се срещнаха в скандинавската страна, за да обсъдят плановете за засилено сътрудничество във военната сфера.

Двамата подписаха „декларация за намерения“, която символизира желанието на двете страни да „засилят сътрудничеството в производството, експлоатацията, обучението и обслужването“ на шведските бойни бронирани машини CV90, съобщи „Укринформ“.

ПРИ РУСКИ РАКЕТЕН УДАР: 7 загинали и десетки ранени в украинския град Чернигов

„Признавайки, че CV90 е високо ефективна и модерна бойна машина, Швеция и Украйна споделят убеждението, че по-нататъшното сътрудничество в областта на платформата CV90 ще бъде от взаимна полза“, се казва в съвместното изявление след срещата.

„Ето защо тези намерения символизират волята на Швеция и Украйна за засилване на сътрудничеството в областта на производството, експлоатацията, обучението и обслужването на платформата CV90.“

Зеленски написа в Telegram, че двете страни „ще направят всичко възможно първият произведен в Украйна CV90 да се появи възможно най-скоро“.

„Нашите воини имат много похвали за CV90 и са благодарни не само защото тези машини карат момчетата да се движат напред, но и защото CV90 помага за спасяването на човешки живот. Животът е най-ценното нещо“, каза той.

Зеленски и първата дама Олена Зеленска пристигнаха на работно посещение в Швеция, за да обсъдят с ръководството на страната по-нататъшната военна помощ по-рано през деня. 

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *