Украйна може да използва обещаните F-16 само на своя територия, каза датски министър

Украйна може да използва обещаните F-16 само на своя територия, каза датски министър

© Reuters

Якоб Елеман-Йенсен

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Украйна може да използва изтребителите F-16, които предстои да бъдат дарени от Дания и Нидерландия, само на собствената си територия, каза датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен, цитиран от „Ройтерс“.Дания и Нидерландия обявиха в неделя, че ще доставят F-16 на Украйна, като първите шест трябва да бъдат доставени около Нова година.“Ние даряваме оръжия, при условие че те се използват за прогонване на врага от територията на Украйна. И не повече от това“, подчерта Елеман-Йенсен, цитиран от агенция „Рицау“.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

„Това са условията, независимо дали става дума за танкове, бойни самолети или нещо друго“, допълни той.Дания ще достави общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага с общо 42 F-16, но все още не е решила дали всички ще бъдат дарени.Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че самолетите ще укрепят противовъздушната отбрана на Украйна и ще помогнат за контранастъплението срещу руските сили.

Междувременно Русия в понеделник осъди решението на Дания и Нидерландия да дарят изтребители F-16 на Украйна, заявявайки, че този ход ще ескалира конфликта.

„Фактът, че Дания сега реши да дари 19 самолета F-16 на Украйна, води до ескалация на конфликта“, посочи руският посланик Владимир Барбин в изявление, цитирано от агенция „Рицау“.“Като се крие зад предпоставката, че Украйна сама трябва да определи условията за мир, Дания се стреми с действията и думите си да не остави на Украйна друг избор, освен да продължи военната конфронтация с Русия“, допълни той.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5258)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *