Украйна очаква Турция да предотврати опитите на Русия да нарушава международните си задължения

Украйна очаква Турция да предотврати опитите на Русия да нарушава международните си задължения - 1

Украйна очаква Турция да предотврати опитите на Русия да нарушава международните си задължения

Министерството на външните работи на Украйна излезе с коментар във връзка с последните съобщения за опитите на Русия да регулира износа на зърно в Черно море, без да възобнови износа на украинско зърно от украинските пристанища.

Това съобщиха от пресслужбата на МВнР, предава Укринформ.

„След като се оттегли от Черноморската зърнена инициатива, Руската федерация започна систематично да унищожава с ракетни удари инфраструктурата на украинските пристанища и складовете за зърно. Подобни действия бяха насочени към невъзможност за по-нататъшен износ на украинско зърно по море, намаляване на предлагането на световните пазари и повишаване на цените на храните за тяхна собствена изгода. В същото време, в грубо нарушение на международното право, руската армия продължава да пречи на корабоплаването в Черно море“, се казва в коментара.

Разглеждането на възможността Русия да подкрепи износа на зърно в Черно море, без да възобнови износа на украинско зърно от украинските пристанища, ще „нанесе сериозен удар на международните задължения и международното право, ще насърчи Москва към по-нататъшни агресивни действия и ще засили чувството ѝ за безнаказаност“.

Като един от гарантите за глобалната продоволствена сигурност, Украйна е заинтересована от възстановяването на Черноморската инициатива за зърно, за да продължи да изнася украински селскостопански продукти на външните пазари, особено в Африка и Азия, повтори министерството, като отбеляза, че дипломатите също работят активно по стартиране на алтернативни маршрути.

„Черно море трябва да остане отворено за свободна и безопасна търговия“, подчерта МВнР на Украйна.

„В този контекст очакваме, че Турция, която многократно е потвърждавала своята ненарушима позиция по отношение на опазването и стриктното спазване на нормите на международното право, както и други заинтересовани страни, ще използват своя авторитет, за да предотвратят опитите на Русия отново да наруши международните си задължения и да изнудва света с нови хранителни кризи“, завършва коментарът.

Както беше съобщено по-рано, The Telegraph писа, че Русия предлага на Турция и Катар схема за износ на зърно, която изключва Украйна.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да се срещне с руския си колега Владимир Путин на 4 септември в град Сочи. Очаква се основната тема на разговорите на Ердоган с Путин да бъде Черноморската зърнена инициатива, от която Руската федерация се оттегли миналия месец.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *