Украйна потвърди споразумението си за свободна търговия с РСМ

Украйна потвърди споразумението си за свободна търговия с РСМ - 1

Украйна потвърди споразумението си за свободна търговия с РСМ

Украинското правителство прие резолюция за изпълнението на Споразумението за свободна търговия с Република Северна Македония, което бе прието през октомври 2022 година. Информацията беше предадена от МИА, цитирайки съобщение от украинското министерство на икономиката.

Търговският представител на Украйна, Тарас Качка, обясни, че тази резолюция ще позволи пълното прилагане на свободна търговия между двете страни, която бе ратифицирана пролетта.

Споразумението ще позволи промяна на механизма за обмитяване на селскостопанските продукти и внос на стоки от Северна Македония без мита в рамките на тарифната квота.

Разпределението на квотите в съответствие със Споразумението за свободна търговия между страните ще се извършва от митническите власти на принципа „първият по време е пръв по право“.

Качка подчерта, че важно постижение за Украйна е, че Северна Македония се присъединява към регионалната конвенция „Пан-Евро-Мед“, която установява еднакви правила за произход на стоките и сертификатът за превоз на стоки EUR.1, който потвърждава преференциалния им произход.

По-рано Украйна и Република Северна Македония се споразумяха и за безвизов режим на пътуване, който предвижда премахването на разрешителни за двустранен и транзитен транспорт на превозни средства, отговарящи на стандарт Евро 3 или по-висок, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *