Украйна призна: Ние поискахме ЕК да спре “Южен поток”

Украйна призна: Ние поискахме ЕК да спре “Южен поток”

Проектът противоречал на интересите на странатаУкрайна си призна, че е причината за поисканото от Европейската комисия спиране на проекта „Южен поток“, пише в днешния си брой „Стандарт“.
„Проектът противоречи на националните ни интереси. Затова ние се обърнахме към Европейската комисия той да бъде спрян“, каза в интервю за БНР посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. С думите си той потвърди, че именно споровете между Москва и Брюксел, предизвикани от ситуацията в Украйна, са причината Еврокомисията да се намеси активно през последния месец в дейностите по реализацията на проекта.
Основната теза на Европа против „Южен поток“ е, че той не отговарял на изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет, който изисква собствениците на газопроводи да осигуряват достъп до тръбите и на трети лица, които нямат нищо общо нито със самата преносна система, нито с източника на пренасяното синьо гориво.
Преди около месец обаче „Газпром“ подписа споразумение с австрийската OMV, което даде право на компанията да пренася свой газ по бъдещия газопровод. Въпреки това обаче от Еврокомисията изпратиха до България писмо, което предшества евентуална наказателна процедура срещу страната ни.
В петък в София дойдоха и експерти от ЕК, които проведоха разговори със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов. След срещата стана ясно, че България трябва да изпрати в Брюксел отговорите си на писмото на ЕК най-късно до 4 юли.www.dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *