Украйна призова гражданите в окупираните територии да не гласуват на руските избори

Украйна призова гражданите в окупираните територии да не гласуват на руските избори - 1

Украйна призова гражданите в окупираните територии да не гласуват на руските избори

Украинските власти призоваха гражданите в окупираните от Русия територии да не участват в предстоящите избори, информира Руската служба на „Би Би Си“. Според украинския Център за национална съпротива (ЦНС), руснаците планират да проведат „избори“ за псевдоместни съвети и „законодателни органи“ във временно окупираните територии.

Гласуването в Русия е насрочено за 10 септември, но според ЦНС „изборите“ може да започнат предварително, още на 2 септември. Центърът съобщава, че руски войници съпътстват „членовете на избирателната комисия“, които посещават домовете на украинците с цел да идентифицират желаещите да гласуват.

Тази практика напомня на „референдумите“ от миналата година, когато Русия опита да легитимира анексирането на Донбас и Крим. Украйна и западните държави обаче отхвърлиха тези „референдуми“ като незаконни.

ЦНС изразява опасението си, че руските окупационни власти се опитват да скрият липсата на интерес и активност към „изборите“, като използват предварително гласуване и войници като средство за въздействие върху гражданите.

Украинските власти призовават гражданите да не се поддават на тази схема, да не гласуват и ако е възможно, да напуснат региона за периода на „предсрочното гласуване“, предаде news.bg.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *