Унгария ще произвежда бойни дронове съвместно с Израел и Германия

Унгария ще произвежда бойни дронове съвместно с Израел и Германия

Унгария ще произвежда бойни дронове съвместно с Израел и Германия

Унгария подписа споразумение за производството на бойни дронове в сътрудничество с израелски и германски компании като част от плановете за растеж и модернизация на военната промишленост на страната, обяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

В речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини в Залаегерсег, в югозападната част на Унгария, Орбан заяви, че дроновете ще бъдат произвеждани съвместно с израелската компания за отбранителни технологии „ЮВижън“ (UVision) и с германски партньор.

„Ако чуя, че някоя държава произвежда и развива военни технологии заедно с германците и израелците, ще помисля два пъти, преди да реша да си имам работа с нея. И това е добра новина за всеки унгарец“, каза Орбан.

Унгарската държава има дял от 49% в открития днес завод за бойни машини в Залагерсег, а мажоритарен акционер е най-големият германски концерн за военни технологии – „Райнметал“ (Rheinmetall). Инвестициите са плод на все по-съществените усилия на правителството на Орбан в посока на разрастване на бойните сили на страната и увеличаване на производството на военно оборудване.

Az ünnepélyes gyáravatóval megkezdte a termelést a német Rheinmetall vállalat zalaegerszegi üzeme az északi ipari parkban. A rendezvényen Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. pic.twitter.com/Nx3XlsxCP1

Днес Орбан каза още, че скоро ще заработи друг местен производствен обект, в който „Райнметал“ е вложил средства – в Централна Унгария, като по думите на премиера това ще бъде „един от най-модерните заводи за боеприпаси в Европа“.

В този ред на мисли той обърна внимание на дейността на открития миналата година завод на „Еърбъс“ в Унгария, който произвежда части за модернизирани бойни хеликоптери, и придобиването на чешкия авиопроизводител „Аеро водоходи“, чиято продукция включва военни и тренировъчни самолети, от страна на унгарска компания през 2021 г.

Разрастването на националната военна промишленост идва на фона на постоянното посредничество на Унгария за незабавното спиране на огъня и започването на мирни преговори между Русия и Украйна. Унгарското правителство отказа да достави оръжия на Киев или да разреши преминаването на военна техника през границата между двете страни, отбелязва АП.

Орбан е заявявал в миналото, че неговата позиция във войната е „на страната на мира“, но днес той каза, че „за да постигнеш мир, трябва да разполагаш със сила“.

„Ние не сме се отказали от намерението да изградим независима унгарска отбранителна индустрия, нито пък сме се отказали от целта си нововъведенията и технологиите на Унгария един ден да бъдат в челните редици на света“, заяви Орбан, който добави, че с войната в Украйна „унгарската решимост само е укрепнала“.

Тази година Унгария ще оправдае очакванията на НАТО всяка негова държава членка да изразходва поне 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, обяви Виктор Орбан.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *