Управлението на съдебната власт е на път да изгуби всякакво довериe

Управлението на съдебната власт е на път да изгуби всякакво довериe

Петър Белчев бе избран за районен прокурор на София. Със 17 гласа „за“, един „против“ и петима „въздържали се“ WCC го избра за административен ръководител на СРП.
Заветното число 17 е достигнато, Цацаров може вече да си отдъхне, събра си необходимото мнозинство.
Следващата стъпка е да се обяви процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд. Мандата на сегашния председател, проф. Лазар Груев, изтича на 17 Ноември 2014. Съгласно ЗСВ, процедурата може да започне не по-рано от 17 Август. Тогава обаче, WCC ще бъде във ваканция – поне до 1 септември. Ще има ли Цацаров търпението и спокойствието да изчака дотогава или ще пришпори съвета за извънредно заседание посред лято? И какво му гарантира, че толкова трудно събраното мнозинство от 2/3 ще издържи дотогава?
От доста време няколко неправителствени организации настояват за промяна на правилата за избор на тримата големи в съдебната власт. Те бяха приети от WCC през ноември 2012 г. , в навечерието на избора на новия главен прокурор и предвидиха това да става чрез електронно гласуване по реда на постъпване на кандидатурите. Впоследствие се разбра, че по същото време е постъпила като първа кандидатурата на Сотир Цацаров за главния прокурорски пост.
Че правилата съдържат проблем се разбра още по време на избора на 20 декември 2012 г., който беше направен с електронно гласуване само за първия кандидат, а веднага след изписването на резултата на електронното табло председателстващата заседанието министър на правосъдието Диана Ковачева обяви избрания, без коментар на факта, че не се гласува за останалите двама кандидати.
В промяната на правилата трябва да се предвиди да участват съдийските колегии на ВКС и ВАС в излъчване и изслушване на кандидатите за председатели,за да се елиминира тайното влияние на съдебната номенклатура. Както и да се извършва задълбочена проверка на всички съмнения в почтеността на кандидатите, за да се изпълни изискването на закона за наличието на високи професионални и нравствени качества. А самият избор да се извършва с интегрална хартиена бюлетина. Само така ще се осигури реалната независимост на правосъдието у нас. След като и този WCC продължи да служи на задкулисни договорки и да жертва критериите за висока нравственост и професионализъм в името на налагане волята на административни лобита, управлението на съдебната власт е на път да изгуби всякакво довериe.
Това е пътя да се отрежат мераците Цацарови за доминиране и господство върху цялата съдебна власт, а оттам и върху цялата държава. Инaче трябва да запишем в чл.1 ал.1 на Конституцията: „България е република с прокурорско управление.“Иван Петров, адвокат, апелативен прокурор на София /1998 – 2005/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *